Libar

Književne preporuke za ljeto – poslastice pod klimom ili na plaži

Razlika između onoga kakvi ste danas i kakvi ćete biti za pet godina ovisit će o kvaliteti knjiga koje ćete pročitati.

Jim Rohn

Najveći je dar strast za čitanjem. Jeftin je, tješi, uzbuđuje, odvraća, daje znanje svijeta i široko iskustvo. Moralno je prosvjetljenje.

Elizabeth Hardwick

Slijedi lista knjiga koja će vam onemogućiti da se ovo ljeto koristite tipičnim opravdanjem da ne možete pronaći knjigu koja vam odgovara ili da su sve na koje naiđete dosadne.

ALEXANDRE DUMAS: TRI MUŠKETIRA

Roman je dokaz da vrijedi katkad otpuhnuti prašinu s klasika. Da, pripada 19. stoljeću, da, možda je jezik malo arhaičniji, ali uza sve to nije nimalo zamoran, dapače, nećete ga moći ispustiti iz ruku. Uzbudljivi i pustolovni prikazi pariških ulica noću, Porthosov humor, bijeg od stvarnosti u daleko doba kralja Luja XIII., spletke kardinala Richelieua i Ane Austrijske (povijesna tema), živopisne karakterizacije osebujnih likova i pitanje odanosti i emocija samo su neki od razloga zašto volim ovaj roman koji obiluje događajima!

TISJA KLJAKOVIĆ BRAIĆ: U MALU JE UŠA ĐAVA

E, ovo je pravo štivo za opuštanje. Plakala sam od smijeha od prve do posljednje stranice. Možda jer i sama poznajem nestašnu djevojčicu koja radi nepodopštine baki i djedu, možda jer sam se mogla poistovjetiti sa splitskim djetinjstvom, možda jer je mala Tisja jednostavno previše originalna i duhovita, možda i realna. Ili sve troje odjednom.

ITALO CALVINO: AKO JEDNE ZIMSKE NOĆI NEKI PUTNIK

Postmodernizam nije baš za svakoga. Ipak, zašto ne riskirati? Jedan roman sastavljen od njih deset – svako poglavlje novi naslov. „Počinješ čitati novi roman Itala Calvina. Opusti se. Priberi se.“, kaže prvi redak. Na kraju završite u izmišljenoj državi Irkaniji. Čudnovat i duhovit roman koji propituje odnos teksta i čitatelja, dopustite mu da vas provede kroz svoje labirinite.

GEORGE ORWELL: ŽIVOTINJSKA FARMA

Poznata satira političke slike Europe u doba Drugog svjetskog rata jednako je duhovita, originalna i sugestivna kao što nas tjera da promislimo vrti li se svijet u krug, mijenja li se išta zapravo mijenjanjem režima i državnih uređenja, postoji li razlika između životinja i ljudi i preobražava li nužno vlast i poštene ljude u pohlepnike. Duboka promišljenost zaogrnuta jednostavnom i poletnom pričom.

LAURENT BINET: SEDMA FUNKCIJA JEZIKA

Poslastica za intelektualce, ljubitelje neobičnog, obožavatelje lingvistike i kriminalistike. Kako će Laurent Binet pomiriti semiologiju, detektivsku priču, intelektualni svijet i francusku politiku, još ću vidjeti jer sam u procesu čitanja.

HARPER LEE: UBITI PTICU RUGALICU

O ovom romanu mogli ste već pročitati, a za slučaj da niste, možete to učiniti ovdje.

Ako biste sa mnom voljeli podijeliti svoje dojmove o preporučenim knjigama, slobodno mi se obratite na e-mail adresi: kikinovac2@gmail.com.

Petra Koceić-Bilan

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.