Libar

Nepobjediva heroina ponovno će nas razveseliti

Što uopće možemo napisati o Sandri Perković, a da u posljednjih 11 godina, u vremenu u kojemu dominira svjetskim bacanjem diska, već nije odavno napisano? Pa zapravo, zaista se nema što puno reći i dodati o jednoj od najboljih hrvatskih sportašica svih vremena, ali uvijek se lijepo prisjetiti njenih veličanstvenih uspjeha koje će biti teško ikada više nadmašiti.
Uz Blanku Vlašić i Janicu Kostelić, Sandra Perković je sportašica koja je Hrvatima definitivno donijela najviše sreće. A sada u Tokiju ima priliku postati najuspješnija hrvatska ljetna olimpijka. Da nadmaši Janicu Kostelić morala bi osvojiti još tri olimpijska zlata, a s obzirom na činjenicu da se bavi samo jednom atletskom disciplinom, to je ipak preteško za očekivati, no svejedno ne umanjuje činjenicu da je legendarnoj Janici uz bok kada govorimo o najboljima svih vremena.
Pa što je to zapravo Sandra osvojila da je tako smjelo svrstavamo među najbolje i da smo uvjereni da će nas ponovno obradovati olimpijskim odličjem? Krenimo od početka i 2010. godine.
Sve je počelo u Barceloni na Europskom prvenstvu. Tada još uvijek samo zvijezda u usponu, s navršenih svega 20 godina Sandra Perković osvojila je svoje prvo zlato na velikim natjecanjima. U finale je ušla kao 10. u kvalifikacijama i ništa nije slutilo da bi mogla do odličja u finalu. Ipak, u finale je ušla dobro i držala srebrnu medalju sve do posljednje serije. Nema onoga tko u tom trenutku ne bi potpisao to drugo mjesto kao zalog za budućnost. Odnosno ima… Sandra Perković. U posljednjoj je seriji bacila disk do 64.67 metara i time za više od metra nadmašila Rumunjku Grasu i pokazala što čeka njezine protivnice u godinama koje dolaze. Prvi puta je pokazala nevjerojatnu mentalnu stabilnost i snagu da upravo u zadnjoj seriji baci odlučujući hitac, a ta će je odlika krasiti do današnjih dana. Prvo zlato bilo je u džepu.
I onda je, uoči Svjetskog prvenstva 2011. stigao najteži udarac u karijeri. Sandra Perković dobila je zabranu natjecanja u periodu od šest mjeseci zbog korištenja nedozvoljenih sredstava.
Nedozvoljeno sredstvo uzela je ne znajući da energetsko piće koje je pila sadrži sredstvo i kazna je, nažalost, bila neizbježna. Šest mjeseci suspenzije značilo je da Sandra mora propustiti Svjetsko prvenstvo i da će se natjecanjima vratiti tek početkom 2012. godine.
No, ona nije klonula duhom, nego je trenirala još više da bi ostvarila svoj san. A 2012. bila je baš kao iz snova, bajkovita, s osvajanjem dva najveća natjecanja. Europsko zlato u Helsinkiju i olimpijsko u Londonu potvrdili su da joj nema ravne i da je suspenzija i sve što se događalo iza nje.
2013. godine u Moskvi stigla je i do naslova svjetske prvakinje pa je sa svega 23 godine imala osvojen europski, svjetski i olimpijski naslov, nešto što većina vrhunskih sportaša nikada ne uspije spojiti, njoj je uspjelo u svega tri godine.
Fantastični rezultati su se nastavili, rekordi su padali jedan za drugim, a Sandrini rezultati su, s obzirom na manjak testiranja do sredine devedesetih godina prošlog stoljeća vjerojatno najbolji svih vremena. Ali, to vrlo vjerojatno nikada neće dobiti potvrdu.
Pa iako je osvojila sve što se osvojiti moglo, Perković je i dalje bila gladna uspjeha. Iste te 2013. osvojila je i zlato na Mediteranskim igrama, a 2014. stiglo je i treće europsko zlato. U Zurichu je ponovno bila prejaka za konkurenciju, a godinu iza toga dogodilo se nešto skoro pa nezamislivo. Sandra Perković pokazala je da je i ona samo čovjek osvojivši srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Pekingu.
Nadale su se protivnice da to znači pad forme i mogući prekid dominacije, ali, naravno, prevarile su se. 2016. godina donijela je novu dvostruku krunu za našu najbolju sportašicu koja je trijumfirala na Europskom prvenstvu u Amsterdamu i Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru.
Svjetski je naslov vratila u svoje ruke u Londonu 2017., da bi ga ponovno izgubila osvojivši broncu u Dohi 2019. godine, a u međuvremenu se okitila i petom europskom titulom u Berlinu 2018. godine.
O političkoj karijeri i drugim aktivnostima ovoga puta nećemo. Danas o Sandri pišemo kao o najboljoj sportašici koja je u karijeri osvojila dva olimpijska i svjetska zlata i nevjerojatnih pet europskih, a sigurni smo da će nas i u Tokiju obradovati novom medaljom.

Luka Poropat

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.