Libar

Hajduk s novim trenerom i igračkim kadrom dočekuje novu sezonu s najvišim mogućim ambicijama

Sutra počinje nova sezona HT Prve Lige, a samo dan više dijeli nas od premijernog nastupa Hajduka u prvenstvu. ‘Bijeli’ s dosta izmijenjenom strukturom momčadi i stožera, pod palicom novog trenera Jensa Gustaffsona, ulaze u novu sezonu s najvišim mogućim ambicijama. Splitska će momčad tako u subotu odmjeriti snage s Lokomotivom u Kranjčevićevoj, istom momčadi preko koje je i uspješno završila proteklu sezonu.

Hajduk je, kao i prethodnih godina, svoje ljetne pripreme provodio u Sloveniji, gdje su Gustaffsonovi igrači odigrali ukupno pet utakmica, od čega četiri puta slavili, dok su u posljednjoj poraženi od Celja.

Ono što se pak može primijetiti je da je Hajduk ove pripreme počeo i prije službene prozivke prvotimaca, barem što se tiče kadroviranja momčadi za novu sezonu. Samo nekoliko dana nakon posljednje HNL utakmice objavljena je vijest da Paolo Tramezzani odlazi iz kluba, pa tako neće voditi momčad na pripreme niti u novu sezonu. Promptno je stoga u ‘bili tabor’ doveden Jens Gustafsson, četrdesetdvogodišnji švedski stručnjak s iskustvom rada u Norrköpingu i mladoj švedskoj reprezentaciji. Šveđanin je, između ostalog, opisan kao razvojni trener s naglaskom na gajenje ofenzivnog načina igre, što je pak totalna suprotnost kada ga se stavi u kontekst s Tramezzanijem, i vrlo vjerojatno okidač koji je Jakobušiću i Nikoličiusu prevagnuo u donošenju ove odluke.

Nekoliko dana potom započela je i rekonstrukcija igračkog kadra, ponajviše u pogledu svojevrsnog ‘rješavanja’ igrača na posudbi. ‘Bijele’ su tako napustili Nihad Mujakić, Darko Todorović i Umut Nayir, vrativši se u svoje matične klubove, a u svoj dom vratio se i Josip Elez, potpisavši s ‘Bijelima’ do 2025. godine. Međutim, ono što je hajdučki puk ipak najviše iščekivao bilo je odgovor na pitanje ostaje li Marko Livaja. Nakon nekoliko dana neizvjesnosti, fantastičnih navijačkih akcija i stotina transparenata #LivajaOstani, Kaštelanin je odlučio ostati i s Hajdukom potpisati trogodišnji ugovor, unatoč tome što je prema kuloarima imao i višemilijunske inozemne ponude.

Livajin ostanak samo je dodatno užario otprije ogromnu euforiju, izazvanu dobrim hajdučkim igrama na kraju protekle sezone. Tome su dodatno kumovali konkretni i, na prvi pogled pozitivni potezi Hajdukove uprave, poput vraćanja Eduoka i Sahitija s posudbi, te potpisivanjem Josipa Vukovića, čime se upotpunilo prazno mjesto zadnjeg veznog, imajući u vidu da je Stanko Jurić nešto ranije transferiran u Parmu. Nešto kasnije doveden je i Jan Mlakar na mjesto centralne špice, dok je u upražnjenu poziciju desnog bočnog uskočio Gergo Lovrencsics, mađarski reprezentativac s iskustvom igranja na ovogodišnjem europskom prvenstvu. Najrecentniji veliki potez hajdukove uprave u ovom prijelaznom roku zasigurno je bio dogovor o ostanku Lovre Kalinića na posudbi u trajanju od jedne godine.

Prometno je bilo na Poljudu i u suprotnom smjeru. Ugovori su istekli Basselu Jradiju i Miji Caktašu, dok je Darko Nejašmić posuđen Osijeku na jednu sezonu s pravom otkupa ugovora. Leon Kreković karijeru je nastavio u belgijskom Beerschotu, a ranije smo spomenuli i Jurićev odlazak u Parmu.

Tako će Gustaffson na samoj uvertiri u sezonu imati na raspolaganju širok spektar igrača koji će biti dosta raznolik u odnosu na prošlu sezonu. Na pripremama je dosta uvježbavana formacija 4-2-3-1, no valja naglasiti i da neki stožerni igrači, poput Eduoka i Kačaniklića nisu prošli proces priprema i za sad je upitno kako će se uklopiti u Šveđaninove ideje. Ako ćemo suditi prema igri na pripremama, može se reći da će Gustaffson uistinu gajiti nogometne ideje i filozofije s naglaskom na napadačku igru preko krila, dok će ulogu glavnog orkestratora ofenzivnih akcija dodijeliti Livaji, s obzirom na izostanak kreativne ‘šestice’ ili ‘osmice’. U kuloarima se spominje i još jedan transfer, upravo takvog nekakvog veznjaka koji bi zaigrao uz Vukovića u veznom redu, što još ostaje za vidjeti, a također je za očekivati manje rošade u Gustaffsonovim postavkama.

Jakobušić i Nikoličius ne kriju najviše moguće ambicije na sva tri ‘fronta’, Konferencijskoj ligi, Kupu i u prvenstvu, a za takve uspjehe apsolutno je ključna širina i spremnost igračkog kadra. Hajduk se, za sad, na nekim mjestima čini ugodno popunjen, dok je pak vezni red, osim Vukovića, popunjen igračima iz klupske akademije, te je dojam da bi se i tu trebao osigurati dolazak barem još jednog igrača.

Gustaffson će nam svoje karte otkriti u subotu, u svojoj prvoj natjecateljskoj utakmici, kada će se ipak moći izvući neki zaključci o njegovoj igri i taktičkom pristupu. Do tad mu samo možemo poželjeti svu sreću u sezonskoj premijeri, te da na Poljud donese prva vrijedna tri boda.

Roko Uvodić

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.