Libar

Sinkovići imaju ozbiljnu konkurenciju: braća Fantela love olimpijsku medalju u Tokiju

Sport koji nam je donio dvije olimpijske medalje, a o kojem Hrvati vjerojatno najmanje znaju od svih u kojima su se sportaši okitili odličjima je jedrenje. Ne čudi to jer u Hrvatskoj se jedri samo na jadranskoj obali, velik dio Lijepe naše nema ni uvjete za stvaranje jedriličara, ali bez obzira na to, s obzirom na svo veselje koje su nam naši jedriličari donijeli, sport je jednostavno premalo zastupljen i širim masama nepoznat i nejasan.
A s prošlih su se Igara u Rio de Janieru s medaljama oko vrata vratili Tonči Stipanović koji je osvojio srebrnu medalju u klasi Laser, a isto će probati učiniti i ove godine u Tokiju, i Šime Fantela i Igor Marenić koji su u klasi 470 uzeli onu najsjajniju kolajnu, zlatnu, i time naslovima europskih i svjetskih prvaka dodali i onaj najvrjedniji i na taj se način upisali u povijest hrvatskog sporta i svjetskog jedrenja.
Godinu dana nakon osvajanja olimpijskog zlata Fantela i Marinić odlučili su krenuti svatko svojim putem, a upravo nakon toga stvorena je posada na koju ćemo se osvrnuti danas kao na potencijalne odličnike s ovogodišnjih Igara. Da Sinkovići ne budu usamljeni u bratskom pohodu na Olimp pobrinuo se Edo Fantela, najbolji hrvatski jedriličarski trener i otac Šime i Mihovila Fantele koji su počeli zajedno nastupati u klasi 49er.
A da će nam u godinama koje su pred nama braća Fantela donositi puno veselja bilo je jasno već na prvom velikom natjecanju na kojem su zajedno nastupili. U danskom Aarhusu održavalo se početkom kolovoza svjetsko prvenstvo, a braća su na svom debitantskom nastupu odmah osvojili zlato. Za nevjerojatnog Šimu to je bila treća seniorska zlatna medalja sa svjetskih prvenstava čime je još jednom pokazao da spada u sam vrh svjetskog jedrenja postavši jedan od rijetkih kojem je takav podvig pošao za rukom u dvije olimpijske klase.
I onda se, u listopadu 2019. dogodila teška ozljeda Mihovila Fantele. Za vrijeme jednog treninga nezgodno je pao na kormilo i ozlijedio slezenu, pa braća nisu bila u prilici braniti svjetski naslov, a mlađeg je Fantelu čekao dug oporavak.
No, mi ovdje ne govorimo o nekim bezveznim sportašima nego o svjetskim prvacima. Naravno da se MIhovil oporavio ranije nego što se mislilo, braća su odmah krenula s punim treningom i na prošlogodišnjem su europskom prvenstvu osvojili brončanu medalju koja bi vrlo vjerojatno bila zlatna da im se nije dogodila jedna nesretna i upitna suspenzija zbog tridesetak centimetara koliko im je jedrenjak navodno bio vani prije startnog signala. Ipak, i na tom su natjecanju pokazali neprijepornu klasu i da će u Tokiju biti jedni od najvećih favorita za medalje.
A klasa 49er u Tokiju je na rasporedu od 27. srpnja do 2. kolovoza. Fantele i još 18 posada borit će se za odličja, a nije niti malo pretenciozno reći da se možemo nadati da će upravo hrvatske uzdanice biti među onima koji će se kući vratiti ovjenčani olimpijskom medaljom i slavom.
Bilo kako bilo, nova je ovo prilika da za vrijeme Igara naučimo ponešto novo o jedrenju, zaista zanimljivom sportu koji u Hrvatskoj nema tretman kakav zaslužuje, a sigurni smo da će uspjesi braće Fantela mnoge gurnuti upravo u ovaj divan sport.

Luka Poropat

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.