Libar

Zagrebačka braća sigurno donose medalju iz Tokija

Ako nekome na hrvatskom sportskom nebu nije potrebno nikakvo veliko predstavljanje, to su definitivno braća Sinković. Kada govorimo o Martinu i Valentu Sinkoviću, ne pričamo samo o najboljim sportašima Hrvatske nego i o najboljim veslačima svijeta. O dvojcu koji dominira toliko dugo da njihove srebrne medalje uopće ne slavimo, o mladićima koji su nas svojim rezultatima toliko razmazili da pred odlazak u Tokio jedino o njihovoj medalji govorimo kao ‘sigurnoj’. Pa tko su zapravo oni?
Valent i Martin Sinković rođeni su u Zagrebu 1988., odnosno 1989. godine, a veslanje su počeli trenirati 2000. godine. Već kao mladi veslači ostvarivali su iznimne rezultate, a prvi veliki seniorski uspjeh i dolazak u fokus javnosti zabilježili su 2010. godine kada su zajedno s Damirom Martinom i Davidom Šainom u četvercu osvojili europsko srebro i svjetsko zlato.
Suradnja s Martinom i Šainom potrajala je još tri godine, a momci su naslovu svjetskih pridodali i onaj europskih prvaka u Vareseu 2012. godine, dok im je u Londonu ipak izmaklo zlato, bolja je bila njemačka posada. Posljednji čin prekrasne priče naše četvorice mušketira ispisan je na Svjetskom veslačkom prvenstvu održanom u Južnoj Koreji gdje su se okitili zlatom i odlučili svatko ići svojim putem.
To je zapravo bio i prijelomni trenutak u njihovim životima, ali i povijesti veslanja i hrvatskog sporta. Sinkovići su odlučili veslati u dvojcu na pariće. A rezime odveslanog u toj disciplini apsolutno je nevjerojatan. Dva svjetska, jedno europsko i jedno olimpijsko zlato. Da, u ovoj su disciplini napokon stigli i do toliko očekivanog olimpijskog zlata, jedinog koje im je falilo u bogatoj kolekciji odličja.
A do njega su u Rio de Janeiru stigli na dominantan način. Pobijedili su najprije u kvalifikacijama, potom i u svojoj polufinalnoj utrci, a kulminacija svega stigla je u finalu kada su iza sebe ostavili Litvance i Norvežane, pokazavši još jednom da su najbolji na svijetu i da im nema premca.
I onda je, brzo nakon toga, kod braće Sinković došlo do zasićenja. Ali ne veslanjem ili pobjeđivanjem, već disciplinom. Potpuno neočekivano za pratitelje veslanja, odlučili su promijeniti disciplinu i početi veslati u dvojcu bez kormilara. Radi se o potpuno drugačijem stilu veslanja, s jednim veslom umjesto dva, ali naravno da su Sinkovići nastavili pobjeđivati i u novoj disciplini.
Trebalo im je, zaista, neko vrijeme da se uigraju i vinu u svjetski vrh i u ovoj disciplini, ali kada su krenuli pobjeđivati sve je sjelo na svoje mjesto.
U dvojcu bez su do sada osvojili dva svjetska naslova, jedno srebro i tri europska naslova, a sada se u Tokiju nadaju osvojiti i olimpijsko zlato te time, figurativno, ‘prijeći’ još jednu disciplinu.
Braća Sinković nevjerojatan su spoj talenta i rada. Za njih, čini se, ne postoji nemoguće, a to iz dana u dan pokazuju na treninzima i utrkama. Potpuno smo sigurni da će nas u Tokiju obradovati novom medaljom, a što će i kako biti nakon toga? E, to znaju samo oni. A sigurno je samo jedno. Ako nastave trenirati i natjecati se, još će nas dugo uveseljavati svojim nastupima i pobjedama.

Luka Poropat

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.