Libar

Velik broj hrvatskih sportaša iz drugog plana vreba medalju na Olimpijskim igrama

Nakon što smo posljednjih dana prošli najveće hrvatske kandidate za osvajanje medalje na Olimpijskim igrama, danas i sutra predstavit ćemo vam i ostale hrvatske sportaše koji će sudjelovati u Tokiju. Danas ćemo nabrojati one za koje smatramo da postoji šansa da se iz Japana vrate s medaljom oko vrata, dok ćemo u sutrašnjem tekstu pisati o onima kojima će ove Igre biti dragocjeno iskustvo za nastavak karijere.
Pa krenimo s kraljicom sportova. Kada je atletika u pitanju, kao što smo već pisali, izgledna kandidatkinja za medalju jest nositeljica zastave na otvaranju Sandra Perković, a njoj bi se s medaljom oko vrata eventualno mogli pridružiti Sara Kolak i Filip Mihaljević. Kolak je, sjetit ćete se, u Rio de Janeiru osvojila zlato i na ovo natjecanje dolazi bez pritiska, pa iako nije u formi koja bi garantirala visok plasman, uvijek je spremna iznenaditi. Što se Mihaljevića tiče, on je trenutno u životnoj formi, ali problem mladog Livnjaka jest taj što su apsolutno i svi drugi bacači kugle u nevjerojatnoj formi pa će vrlo teško do odličja u nevjerojatnoj konkurenciji. No, dok živimo, dolikuje nam da se nadamo, pa je tako i ovoga puta.
Luka Plantić također na Olimpijske igre odlazi s visokim ambicijama. Nakon što je na kvalifikacijskom turniru izborio nastup u kategoriji do 81 kilograma, mladi je boksač naporno trenirao u Solinu, svjestan velike prilike koja mu se otvorila. Kao i uvijek, na boksačkom turniru puno toga ovisi o ždrijebu, a već s dvije pobjede može se upisati u povijest. Bilo bi lijepo nakon Filipa Hrgovića imati još jednog boksačkog olimpijskog odličnika, a Plantić definitivno nije bez izgleda za to.
Osim Barbare Matić, još je jedna splitska džudašica na Igrama. Svoju šansu za medalju u Tokiju tražit će u konkurenciji do 78 kilograma i Karla Prodan. 22-godišnja sportašica posljednjim je rezultatima pokazala da se približava svjetskom vrhu pa, tko zna, možda konačni dokaz velike vrijednosti bude upravo na najvećoj sportskoj manifestaciji.
Na dobar rezultat zasigurno računa i svjetski prvak u karateu iz 2018. godine Ivan Kvesić. Karate se nalazi u programu Igara ove godine, a veliko je pitanje hoće li tako biti ikada više. Upravo to dodatni je motiv Kvesiću koji je u karijeri osvojio spomenuti naslov svjetskog prvaka, ove je godine sa suborcima iz reprezentacije osvojio i zlato u momčadskim borbama u Poreču, također ima i zlato s Europskih igara pa bi medalja s Igara bila svojevrsna kruna karijere za mladog Širokobriježanina. Uvjereni smo da može do medalje, ali konkurencija je nevjerojatna pa nećemo ništa unaprijed prognozirati.
Dvojac koji želi podsjetiti na najbolje dane i ponovno se okititi medaljama su Damir Martin i Tonči Stipanović. Martinu je zlato najprije izmaklo u Londonu u četvercu s braćom Sinković i Davidom Šainom, a potom i četiri godine kasnije za samo dvije tisućinke u nevjerojatnoj utrci samaca pa će sada u Tokiju tražiti novu medalju. Forma posljednjih godina nije kao nekada, ali Martin je uvijek bio najbolji kada je trebalo.
Jednaka je priča i kada je Tonči Stipanović u igri. Splićanin je uvijek bio najbolji kada je bilo najvažnije i tko zna, možda baš u Tokiju ponovno odjedri sjajnu regatu i razveseli nas novim odličjem baš kao i prije pet godina u Brazilu.
Velike nade polažemo i u naše streljače. Snježana Pejčić i Josip Glasnović već imaju iskustvo osvajanja olimpijskih medalja, a Petar Gorša i Miran Maričić sami su svjetski vrh u svojim disciplinama. Ipak, konkurencija u njihovom sportu je zaista strašna, o medalji zaista može odlučivati desetinka kruga pa ih iz tog razloga nismo stavili među izgledne odličnike, ali osvajanje barem jedne medalje u streljaštvu zaista ne bi bilo iznenađenje.
U sportu u kojem smo do sada osvojili tri medalje u povijesti, taekwondou, također imamo nekoliko aduta za odličan rezultat. Zapravo, svi naši predstavnici imaju što reći na Igrama. Toni Kanaet, Ivan Šapina, Matea Jelić i Kristina Tomić u Tokio ne odlaze kao autsajderi, ali baš kao i u većini drugih sportova, konkurencija je iznimna pa je teško uprijeti prstom u bilo koga od njih i reći da se od njega očekuje medalja. Ipak, da se bilo tko od njih okiti odličjem, mogli bismo reći da smo u dubini duše to i očekivali i da je svojim radom to apsolutno zaslužio.
Za kraj su nam ostali tenisači. Marin Čilić u singlu, u paru s Ivanom Dodigom, Donna Vekić u singlu i par Jurak-Vekić. Nitko od njih nije izraziti favorit, ali i veća su se iznenađenja događala na teniskim olimpijskim turnirima. Dodig i Čilić iza sebe već imaju jedno četvrtfinale Igara, a ovaj međugorski duo pobjeđivao je u Davis Cupu najbolje parove svijeta pa zašto to ne bi ponovio i u Tokiju. S nadom u dobar rezultat putuje i Donna Vekić, a Darija Jurak, inače sjajna igračica parova, nada se da bi ona i mlada Osječanka možda nešto mogle napraviti u parovima gdje je konkurencija dosta oslabljena odustajanjem brojnih igračica. Treba vidjeti i hoće li naši igrači i igračice formirati i mješoviti par, ali to će se znati tek tijekom turnira, pa nije isključeno da ćemo i u toj konkurenciji imati aduta za medalju.
Zaista smo puno imena naveli u današnjem tekstu, možemo se nadati dobrim rezultatima naših sportaša, a kada bi netko od njih osvojio medalju, bio bi to velik razlog za slavlje.

Luka Poropat

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.