Libar

Hrvatska uvjerljiva i sigurna protiv Kazahstana

Započeo je vaterpolski turnir na OI u Tokiju. Zapravo, igračima najduže i traje taj period isčekivanja od nekoliko dana do prve utakmice. Nikako dočekati prvi sučev zvižduk i utakmice. Pozitivna trema i nervoza se nakupljaju i želiš da to sve skupa što prije krene. Kada dođe prva utakmica, tada, slikovito rečeno, vrijeme brže prolazi, fokus prelazi na utakmice koje su po rasporedu svakih 1.5-2 dana, te nema previše vremena za bilo što  drugo osim analize, pripreme za svakog idućeg protivnika, snimke i ostalog što ide uz utakmice.

Naša reprezentacija je u prvom kolu svladala reprezentaciju Kazahstana rezultatom 23-7. Očekivana pobjeda Barakuda i sigurno jedna dobra injekcija samopouzdanja pred nastavak turnira. Hrvatska je jako dobra, plivački, šuterski, obrambeno. Raduje raznovrsnost u napadu i probijanje protiv svih vrsta obrane koje su pokušavali naši protivnici. U plitkoj zoni probijali smo golovima iz daljine, u pokušaju presinga centri su dominirali na dva metra i zabijali, te također golovi iz kontre nakon svake pogreške i brzopletosti Kazahstana. Isto tako, skoro svi naši igrači, osim kapetana Bušlje, upisali su se u strijelce, pa je i taj dio posla odrađen. Bušlje se kao pravi kapetan žrtvovao za ekipu i prepustio im golove :).

Sve u svemu, dosta ozbiljno shvaćen zadatak koji je i rezultirao ovako visokom pobjedom. Sigurno jedna jako dobra uvertira za ono teže što je ispred nas. Kao što sam već prenio u najavi utakmice, reprezentacija Kazahstana ipak nije naš ‘kalibar’. Čak i nekoliko dobrih prilika u kojima su bili sami ispred gola nisu uspjeli realizirati ili ih je naš vratar Bijač obranio. No, to je njihov problem, njih smo pospremili u arhivu i idemo dalje.

U sljedećoj utakmici nas čeka Australija koju vodi naš Hrvat Elvis Fatović. U prvom kolu je Australija izgubila od Crne Gore rezultatom 15-10. Rekao bih da sam očekivao i manju rezultatsku razliku, međutim Crna Gora je utakmicu prelomila u drugim dijelom i pobijedila s navedenih pet golova razlike. Australci su poveli 3-0, zatim 7-6, i tu stali. Sigurno jedna neugodna i fizički jaka momčad koja manjak tehničkih karakteristika nadoknađuje silnom energijom plivanja. Njihovo prvo ime i najbolji igrač je Aron Younger, pa će na njega naši igrači morati malo više pripaziti, te na Campbella koji je najbolji šuter. Susret je to Fatovića oca protiv Fatovića sina, Elvis koji vodi Australiju i Loren koji igra za Hrvatsku. Vjerujem da će sin Loren izaći kao pobjednik, kao i svaki puta do sada.

Od ostalih rezultata valja izdvojiti pobjedu Španjolske nad Srbijom u našoj skupini, te Grčke nad Mađarskom u drugoj skupini. Obje  utakmice u gol razlike i neizvjesne do zadnjih sekundi. Favoriti za zlato, a već na početku poraženi! Porazi favorita nam potvrđuju koliko je zapravo turnir izjednačen. Ističe se 5-6 reprezentacija od kojih svaka cilja na sam vrh i ostaje nam čekati do kraja da vidimo koja će se na vrhu pozlatiti!

Anđelo Šetka

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.