Libar

Australija neočekivano savladala Barakude

U drugom kolu olimpijskog turnira u vaterpolu naša je reprezentacija neočekivano izgubila od Australije, s tri gola razlike, rezultatom 11-8. Od samog početka utakmice Autralci su nametnuli svoj način igre, puno čvrstog presinga, plivanja i čupanja u kojem su dominantni. Visok ritam igre kao što i priliči vrhunskim ekipama u najboljoj fizičkoj spremi. Suci, za sada, na turniru sankcioniraju svaki iole jači fizički kontakt što dovodi do velikog broja isključenja. Rekao bih da se dosljedno drže novih pravila, pa tako imamo i dosta igrača u kućici za isključenje na samom početku utakmice.
Naši igrači su u tom dijelu igre dobro igrali i parirali na isti način što je rezultiralo izjednačenom igrom, a i rezultatom prve četvrtine od 3-3.
Trener Australije Fatović cijelu utakmicu forsirao je ulaske dvojice centara protiv naših igrača kojima primarni posao ipak nije obrana centara. S tim je dobivao dosta prostora u napadu i prilika za šutiranje prema našem golu iz povoljnijih situacija bliže golu. U nastavku utakmice naši protivnici bolje otvaraju, koriste dosta kretnji u napadu, te našeg golmana Bijača, koji je danas bio na zaista visokoj razini, ostavljaju na “streljani”. Slijedi nekoliko golova Australije kojima nam bježi u vodstvo od 6-3. Dosta smo se mučili u napadačkom dijelu igre i stajali daleko od protivničkog gola te tako bili bezopasni po njihovog vratara.
Treba reći i da smo imali malo sportske nesreće s tri lopte na vratnicama koje su otišle van gola.
U tom trenutku su i lica našeg stožera izgledala malo zabrinuto te je izbornik uzeo time-out da se malo priberemo i odgovorimo Australcima najbolje što možemo. To se i dogodilo, naši igrači su kaznili njihovo brzanje u napadu u trećoj četvrtini. Svaka pogreška ih je koštala jer momčad poput Hrvatske takve stvari ne prašta. U tom momentu smo ubrzali loptu na igraču više gdje onda ostaje više prostora i rješenja koje smo pretvorili u zgoditke i ekspresno dosli na minus 1 pred ulazak u zadnju četvrtinu. U tom sam trenutku imao osjećaj da je to to, i da ćemo preokrenuti utakmicu. Međutim, Australija zadnju četvrtinu otvara, rekao bih, uraganski. Tri pogotka u našoj mreži zaredom i opet se odljepljuju. Hrvatskoj se događaju propusti u obrani i protivnik nam do kraja ne daje ni milimetarsku šansu za povratak u utakmicu ili nekakvu rezultatsku neizvjesnost. Otišli su na veliku rezultatsku razliku koja je za nas bila nedostižna i mirno priveli utakmicu kraju.
Australija je odigrala jednu jako kvalitetnu i zrelu utakmicu, u kojoj je svaki pojedinac pridonio momčadi koliko se od njega očekuje. Tom kolektivnom igrom su zapravo pokazali koji je pravi put do uspjeha.
Nekakvo dobro svakako treba pronaći u ovom porazu, a to je što se dogodio odmah na početku turnira i za nas je, kao takav, i najbezbolniji. Sigurno da je bolje kad sve ide glatko, međutim, to se ne može očekivat na ovakvom turniru. Poraz kao poraz, u sportu je uvijek postojao i postojat će, samo je još jedna prepreka prema krajnjem cilju.Vjerujem da nema prevelike drame jer su i igrači i stožer preiskusni da bi ih to poremetilo, međutim svjesni su da svaku utakmicu moraš dati najbolje od sebe za pobjedu.
Na daljnjem putu nas čeka Crna Gora, ekipa koja je u drugom kolu upisala poraz od Španjolske, 8-6.
S Crnom Gorom je sve više manje poznato gledajući s taktičke strane. Često se s njima srećemo na velikim natjecanjima da bi bilo ikakvih iznenađenja, kako njima tako i nama.
Ekipa koja ima možda i ponajboljeg igrača na svijetu zadnje desetljeće, Aleksandra Ivovića oko kojeg se više manje vrti sve. On je sigurno prvi zadatak naše obrane za zaustavljanje. Oslabljeni su na olimpijskom turniru za prvog vratara Lazovića koji nije išao zbog ozljede. Ostatak ekipe uigran, a i većina igrača su ponikli ili igrali u Jadranu iz Herceg Novog. Dugi niz godina rade u ‘sistemu’ izbornika Vladimira Gojkovića koji detaljno analizira svaki element vaterpolo igre. Ekipa s jakim oružjem kontra napada, koji, ako uspijemo zaustavit, uz Ivovića, eliminira njihovu napadačku moć.
Idemo dalje, NBA ritam u kojem nema vremena za okretanje i žaljenje, već rješavanje problema koji su ispred nas.
Nadam se da je ovo bio onaj jedan loš dan ili utakmica koju svaka ekipa ima, pogotovo na ovako jakim turnirima.

Anđelo Šetka

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.