Libar

U našem malom kolopletu treša

DISCLAIMER: Ne. Ovaj tekst i naslov se ne referiraju na popularnu treš glazbu. Za više informacija vidi: https://bit.ly/3yh6eAk

Ovog se vikenda na prostorima kampa u Martinskoj, u maloj šumici pokraj Šibenika, održao dvodnevni festival punk glazbe pod nazivom Kanal Fest. Treće je to izdanje ovog događaja pod tim nazivom, nakon što se prošlogodišnja ovakva fešta ipak nazivala Martinska Punk uslijed pojedinih organizacijskih problema. Ono što svakako valja napomenuti je informacija da je organizator ovog festivala mlada šibenska udruga Liješnjaci, koja je, potaknuta prestankom održavanja tradicionalne punk fešte na ovim prostorima, odlučila revitalizirati ovaj projekt gdje se ugošćuju isključivo punk rock bendovi, s ponekim iznimkama podžanrova kao što su HC i Oi!.

Tako se pod svijetlima martinskog šatora ove godine trebalo naći čak osam bendova, od kojih su dva, nažalost, morala otkazati svoj nastup. Stoga ostaje nada da ćemo nesretnike Last Carress i Zlobnik ipak moći čuti dogodine, kao što su nam i sami organizatori natuknuli na društvenim mrežama. Na raspolaganju je potom ostalo šest bendova, što i dalje nije malo uzimajući u obzir dani kontekst dvodnevnog festivala na otvorenom.

Ono u čemu se ovogodišnji Kanal Fest razlikovao od prijašnjih jest njegova posebna provedba obzirom na sva događanja i promjene u vidu epidemioloških mjera. Iako su samo tri dana prije početka festivala organizatori naglašavali da za njegovo pohađanje neće biti potrebne COVID potvrde, to se u zadnji trenutak promijenilo, tako da je sve moralo biti provedeno pod budnim okom civilne zaštite. Za ulazak je, mimo plaćene jednodnevne ili festivalske ulaznice, bilo neophodno biti cijepljen ili imati negativan antigenski test na koronavirus, koji je posjetiteljima bio dostupan na ulazu po promotivnoj cijeni od 25 kuna. Koliko smo uočili, sve je bilo organizirano dosta dobro, na rezultate testova se čekalo dvadesetak minuta, nakon čijih se negativnih nalaza moglo slobodno ući u koncertni prostor. Dakle, ništa više od dokaza da kako se uz malo dobre volje sve može organizirati. Broj sudionika prema novim je mjerama bio neograničen, a ukinule su se i sve vremenske restrikcije prilikom izvođenja koncerata i zabava na otvorenom, što je rezultiralo povratkom starog nepisanog pravila o obveznom kašnjenju svirki. Tako je prvi bend započeo sa sviranjem tek oko 22:45, iako je početak bio zakazan u 21:30.

No, ako im je to vrijeme bilo potrebno za pripremanje odlične svirke, Kamp kućice su sigurno to dobro iskoristili. Underground grupa iz Benkovca zapalila je binu količinom energije i svojim zaraznim riffovima, a uz sve to ponudila je i dozu kvalitetne domaće za*ebancije i malograđanskog humora kojem je bilo teško odoljeti. Sam bend osnovan je 2015. godine, proteklih godina moglo ih se čuti i na popularnoj Vlajternativi u Benkovcu, dok je dojam da se ukazuju malo gdje drugdje. U svakom slučaju, teški underground s puno dobre vlaške zezancije i opisa stila života malog čovika. Kako kažu, on dolazi iz njihovog kraja.

I dok su Kamp kućice u nekim trenucima neodoljivo podsjećali na splitsko Đubrivo, na isti je način Fonjatura martinsku publiku sjetila na legendarni Frontalni udar, a budući da su oba benda iz Pule, nije teško potvrditi navedenu vezu. Osim obrade pjesme ‘Laž’, mlađi Puljani izveli su nekolicinu autorskih stvari sa svojeg novog albuma Schizophrenia Paranoides, koji se odlikuje klasičnim, brzim punk rock riffovima i urbanom ritmu kojem je teško odoljeti. Bend djeluje od 2013. godine, a trenutno priprema i izdavanje novog albuma.

Inner Terrestrials zaključili su prvu večer festivala, a legendarni britanski punk bend ujedno je bio i jedini strani sastav na ovogodišnjoj Martinskoj. Već 27 godina su aktivni na sceni, a njihov društveno osviješteni i angažirani punk nosi snažne utjecaje ska, reggae, dub i folk glazbe. Bila je to prava, pravcata mješavina raznih podžanrova, koja je, istini na volju, vrlo dobro i zrelo zvučala.

Drugi dan festivala donio je mnogo poznatije bendove, a večer su ipak započeli oni ‘najalternativniji’ među njima, a to je bio splitski Špurijus. Iako djeluju još od 1998., široj su splitskoj punkerskoj javnosti postali poznati tek prije koju godinu, kada su objavili svoj prvi studio album pod nazivom Masovni ukus. Bend je nakon tog snimljenog albuma objavio i par singlova poput ‘Barba je partija’ i ‘Četiri banke’, a njihov reperotar uvelike krase i pjesme s dva demo-albuma koja su izdali kad su još bili autorski bend. Njihov rad, kako kažu, može se najuže shvatiti kao ‘pjesme čvrsto povezane energijom, zajebancijom, iskrenošću i crnohumornim osvrtom na poprilično turobnu svakodnevicu, iz koje se izlaz može pronaći samo kroz težu ironiju’. Špurijus je tako otvorio večer s neskromnom setlistom od čak 20 pjesama, koje su, pak, uspjeli strpati u nešto više od sat vremena svirke. Hitovi poput ‘Živjeti na Mejama’, ‘Dokaši‘, ‘Ivo i Ana ne vole se više’ i ‘Ana, bog!‘ samo su zagrijali šibensku publiku za ono što će uslijediti.

A uslijedila je, ni manje, ni više, nego prava gužva u šesnaestercu – jer, pobogu, svirala je Gužva u 16ercu. Legendarni osječki bend ovog je puta izašao u nešto promijenjenim sastavom, nakon što su sastav napustili basist i bubnjar. No, to ni najmanje nije utjecalo na širenje onog pravog osjećaja starog punkerskog duha, preko kojeg je većina u publici, vjerujemo, bila nostalgično vraćena u neke bezbrižnije dane svog života. Kultni Osječani iskoristili su ovu priliku za promociju svog novog albuma, no uz to su zasvirali i neke svoje legendarne hitove poput ‘Mene više nema’, ‘Shupack’ i ‘Gužva u birtiji’.

Onaj bend koji se i prije samog festivala činilo kao sastav zbog kojeg je većina publike pohodila na Martinsku, u potpunosti je opravdao takav epitet. Šank! je zadnju svoju svirku također imao u Dalmaciji, kada su u siječnju prošle godine nastupili u Zadru na promociji svog novog albuma. Tada još nitko nije ni naslućivao sve ono što će se dogoditi, a toga nisu bili svjesni niti članovi benda, koji su još ranije zakazali objavljivanje jednog po jednog singla s albuma mjesečno. Šankerima je plan bio proći i čitavu Hrvatsku, svirati u mjestima gdje do sad nisu bili, no pandemija, a i potres u Zagrebu, uvelike su im poremetili planove.

Stoga je ovaj koncert imao sve predispozicije da bude pravi povratnički, a to je najavila i publika koja se u velikom broju počela skupljati u prvim redovima prije samog početka seta. Ako je i trebao dodatan dokaz tome, dodatni redari su morali biti angažirani već na drugoj pjesmi ‘Maske’, budući da se metalna ograda koja je dijelila publiku od bine već polako počela naginjati prema bendu. Na sljedećoj pjesmi ograda je već bila na podu, a poneke metalne šipke su iz nje već bile u potpunosti istrgane, ne bi li se spriječila neka teža nesreća. Agresivnu i brzu šutku podržavao je i sam bend, neprestano govoreći kako im je ovo jedan od najboljih koncerata do sad, ali i naglašavajući da se pazi na ‘bližnjeg svog’ i respektira redare, koji su također, radnička klasa. Već se na sredini koncerta stanje malo primirilo, budući da su redari donekle uspjeli ‘skrpati’ razorenu ogradu, dok su Šankeri uglavnom izvodili stvari s nadolazećeg albuma poput ‘Prazan stih’, ‘Šutiš, trpiš, radiš‘ i ‘Živjeli’. Našlo se tu i par nezaobilaznica, poput ‘Grad je naš‘, ‘Ne odustajem’ i ‘Crni oblak‘, dok je na samom kraju koncerta prilikom izvođenja pjesme ‘Zagreb gori’ velika većina publike odradila invaziju na binu, pjevajući pjesmu skupa s bendom u zaista intimnom i dirljivom momentu.

Zaista, kada se pogledaju neke pjesme koje Šank! nije odsvirao na ovom koncertu, dojam je da bi se od njih mogla napraviti jednako dobra svirka kao i ova subotnja. Sama činjenica da su po strani ostale pjesme poput ‘Za kvart‘, ‘Korak‘, ‘Demagogije‘ ili ‘Vlada‘, dovoljno govori o tome.

No, ipak tu nemamo što za prigovoriti, ni zamjeriti. Istina je da se ovaj vikend u maloj šumi pored Šibenika održala prava pravcata punk fešta, nauštrb svim neistomišljenicima koji su mislili da je punk mrtav. I to je ono što je jedino bitno.

FOTO: ZRINKA MAGAZIN PHOTOGRAPHY

Roko Uvodić

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.