Libar

Tri boda velika kao kuća

Velika i važna pobjeda Hrvatske nad Crnom Gorom nakon poraza od Australije. Pobjeda koja nam daje prostora da sami sebi kreiramo put u nastavku natjecanja.

Ulazak u utakmicu je bio zaista oštar. Malo golova i pravih prilika na obje strane. Čvrstina s jedne i s druge strane, što je bilo i za očekivati nakon poraza obje ekipe u prošlom kolu. Ruka nije najmekša kada samopouzdanje nije na vrhuncu. Kada ne ide napad, bitno je igrati obranu, a ona je danas funkcionirala jako dobro. Mnoštvo blokova koje su branili naši igrači i tako pomogli vrataru Bijaču koji se mogao pouzdati u suigrače te usredotočiti na obranu svojeg dijela gola. Zaista, jako dobar segment igre tijekom cijele utakmice gdje se najbolje očitavala naša želja za pobjedom. Kako je utakmica odmicala, tako se i kvaliteta naše igre u napadu podizala. Plivanje je otišlo u brzinu više koju Crnogorci nisu mogli pratiti. Naši igrači pokretni u igri s igračem manje sjajno su zaustavljali njihove napadačke akcije.

Proplivavanja, kontre i realizacija igrača više kod nas bile su danas odlične i odlučne.

Crnogorski igrači su cijelu utakmicu hvatali našu prednost i sigurno ih je to dodatno iscrpilo. Ipak, nisu se predavali i nisu nam olakšavali posao da se opustimo prije kraja. Vrhunska igra barakuda prvenstveno u obrani Crnogorcima nije dala nikakvu šansu za približavanje eventualnoj neizvjesnosti. Krajnji rezultat od 13-8 to i pokazuje. Momci su kolektivnom igrom i zajedništvom pokazali da je najveća moć ekipna igra u kojoj se onda nađe prostora za dobre poteze svakog člana ekipe. Blokovi, asistencije, osvojene lopte, golovi, za svakoga ponešto.

Hrvatska je pokazala karakter i nakon iznenađenja u prošlom kolu podigla razinu igre kako i priliči vrhunskoj momčadi. Nakon poraza, najbolji lijek je pobjeda. I to uvjerljiva, pet razlike nad reprezentacijom Crne Gore koja je u samom vrhu vaterpola dugi niz godina.

Iduća utakmica, idući derbi. Vaterpolo klasik. Svatko tko prati sport zna da su Hrvatska i Srbija velike vaterpolo sile, i svaka utakmica je pravi mali spektakl. Na putu će nam stajati reprezentacija koja je deklasirala Australiju u zadnjoj utakmici 3. kola. Ni oni nisu najbolje ušli u turnir. Poraz protiv Španjolaca im sigurno nije najbolje legao. Ipak, danas prikazana igra pokazuje koliko su jaki i da ćemo zaista uživati u predstavi dvije vrhunske ekipe. Igra Srbije nas sigurno neće iznenaditi, naš tabor je spreman za sve njihove pojedince, od ljevaka Mandića, Filipovića, preko centara, do organizatora Prlainovića. Sve su to igrači koje naši momci dobro poznaju, igraju ili su igrali u istim klubovima. Nisu izrazito kontraška ekipa i taj segment igre koji Hrvatska ima može namučiti Srbiju kojoj ne odgovara brzina naših igrača.  Hrvatska ima igrače koji su uvijek spremni otići u pojedinačni kontranapad i postići poneki lagani zgoditak, što protivnika dodatno obeshrabruje i uvlači u nervozu. I jednima i drugima pobjeda znači puno, praktički trasira miran put prema četvrtfinalu bez dodatnog stresa u zadnjem kolu. Trijumf koji puno donosi, bodove, samopouzdanje i mirniji nastavak turnira.

Hrvatska je danas izgledala odlično, pokretno, moćno, požrtvovno i treba samo nastaviti tim putem u sljedećoj utakmici protiv još jednog moćnog susjeda!

Anđelo Šetka

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.