Libar

Napromašivani Hajduk ipak do prve prvenstvene pobjede

Hajduk je prvu prvenstvenu pobjedu minimalno upisao protiv Šibenika na domaćem terenu, u trenutku kada je samo rezultat bio imperativ s obzirom na kazahstanski šok od prije par dana. Nije to bila rutinirana minimalna pobjeda, kao što smo ih možda bili navikli gledati prošle polusezone. U cijeloj utakmici gledali smo dvije različite ekipe, što je moguća posljedica loše fizičke spreme ili nedovoljnog taktičkog angažmana.

Jens Gustafsson napravio je čak pet promjena u sastavu u odnosu na susret s Tobolom, te svoju momčad posložio u klasičnih 4-2-3-1. U postavu su se vratili oporavljeni Livaja i Biuk, Elez i Dolček su zamijenili Vuškovića i Čolinu, dok je svoje prve minute dobio i Samuel Eduok. Nigerijac je svoje minute odmah opravdao, zabio je lijep pogodak iz teške situacije na asistenciju Lovrencscicsa, pogodio i gredu, te sveukupno bio najopasniji igrač ‘Bijelih’ u prvom poluvremenu.

I dok je Hajduk ponovno imao problema u veznom redu, budući da Vuković i Krovinović jednostavno nisu mogli pokriti toliki dio terena, a uz to i kreirati igru, napadi ‘Bijelih’ u prvom dijelu uglavnom su išli preko Livaje ili Eduoka. Spomenuti dvojac često se spuštao po loptu, odnosno međuprostor, što je kasnije omogućavalo odigravanje lopte u prostor za Mlakara ili Lovrencsicsa. Obojica su imali vrlo dobre prilike u prvom dijelu koje nisu realizirali.

Apsolutnu Hajdukovu dominaciju prvog dijela potvrđuje i statistika. ‘Bijeli’ su imali 57% lopte u svojim nogama uz čak 13 udaraca po golu. Šibenik je u tim trenucima djelovao samo kao grupa dislociranih pojedinaca koja se pokušava obraniti od snažnog intenziteta splitskih napada, no unatoč tome, ‘Bijeli’ nisu uspjeli povisiti prednost.

Ulaskom odmaranog Sahitija u drugom dijelu, Gustafsson je pokušao zaključiti utakmicu. Računao je na njegovu brzinu i prodornost po desnom krilu, koju je i dobio već u 51. minuti kada je ubacio za Eleza, no Hajdukov stoper bio je neprecizan glavom iz neposredne blizine. Mimo toga, Hajduk je cijelo drugo poluvrijeme djelovao fizički istrošeno i u potpunosti drugačija momčad nego u prvih 45 minuta. Stoga je pomalo i čudno što se nakon toga Šveđanin odlučio zatvoriti utakmicu, unatoč tome što su Šibenčani bivali sve opasniji. Tako je uveo Čuića i Vuškovića umjesto Biuka i Krovinovića, preformuliravši svoju formaciju u 5-4-1 i nestrpljivo čekajući posljednji sučev zvižduk.

U ovom slučaju mu se to i isplatilo, budući da gosti ipak nisu uspjeli zabiti pogodak. Postavlja se pitanje je li Gustafssonov plan za budućnost dominantno iskoristiti protivnika u prvom dijelu, a zatim stati i mirno čekati kraj. Ako jest, to je sasvim legitimna odluka, no za to ‘Bijeli’ moraju biti puno uvjerljiviji i ubojitiji u realizaciji, a pogotovo iz ‘mrtvih šansi’ kojih je danas bilo itekako mnogo. Također, realno je i za razmisliti o mogućim scenarijima gdje bi neke jače momčadi od Šibenika uspjele iskoristiti svojevrsni ‘black-out’ kod Hajdukovaca, kao što je to učinio Osijek, a na koncu i Tobol. Odgovor na to pitanje mogli bismo saznati već idući tjedan, kada Splićani idu u goste uvijek neugodnoj Gorici.

Roko Uvodić

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.