Libar

Porazom od Španjolske idemo na Mađarsku

Natjecanje po skupinama završavamo porazom od Španjolske. Naši protivnici su danas jednostavno rečeno bili bolji. Igra barakuda nije bila na razini prethodne dvije utakmice i to je najveći uzrok poraza. 

U utakmicu se ušlo očekivano čvrstim presingom s jedne i druge strane, te povratkom u zonu. Španjolci su u navedenome skoro pa perfektni. Odlično koriste pokretljivost i ulaskom u međuprostore blokiraju dodavanja na centra, a da pritom šutere ostavljaju ipak daleko od svoga gola. Vaterpolskim rječnikom –  ulazak u zonu M nam već treće natjecanje zaredom zadaje glavobolje.

Otvaraju utakmicu dosta bolje od naših i zabijaju nam dva gola, dok barakude teško pronalaze put do suparnikove mreže. Zapravo, imali su i dvije čiste situacije koje Bijač brani, peterac, pa zatim udarac sa stative na igraču više. Danas u sastavu nije bilo Obradovića koji je pošteđen zbog ozljede. Nedostajao je kao igrač više u rotaciji, ali sigurno i kao naš najbolji šuter na kojega bi Španjolci morali obratiti više pozornosti.

U daljnjem razvoju utakmice do izražaja dolazi jako plitka igru s dosta blokova Španjolaca, uz izvrsnu predstavu njihovog mladog golmana Aguirre Rubio. Nakon što je uopće iznenađujuće bio u sastavu umjesto prvog vratara Pineda, Rubio se pokazao kao njegov vrhunski nasljednik. Za ljude izvan vaterpola sigurno veliko iznenađenje, međutim, oni koji prate vaterpolo znaju da se radi o najboljem mladom vrataru na svijetu, a sami Španjolci mu tepaju da je nasljednik velikog Jesusa Rollana, najvećeg u njihovoj povijesti. Nikako nismo uspijevali pronaći rješenje za probiti njihovu zonu i čvrste blokove, a što bi prošlo, njihov vratar bi pokupio. Taj period dobre obrambene igre su iskoristili da odu na tri gola razlike i rezultat od 6-3. U tim trenucima smo dobili igrača više kojeg  nakon time-outa ne uspijevamo realizirati, dok s druge strane Munarriz dalekometnim udarcem probija za odlazak u zadnju četvrtinu na plus četiri za Furiju. Pokušavali smo na svakakve načine doći do gola, međutim, danas jednostavno nije bio dan. Nešto promašaja, poneki blok, stativa, te obrane vratara učinili su nas neefikasnim. Prosječnom gledatelju ispred malog ekrana sigurno izgleda lakše zabiti gol, ali moram pojasniti da te situacije nisu nimalo lagane kao što izgledaju. Na oko izgleda igrač sam na šutu, nitko te ne dira, samo treba pogoditi gol. Radi se o do u detalje uigranim shemama u kojima svatko drži ruku u bloku i brani svoj dio gola, centar i bek ispred gola koji ometaju dio prostora, vratar kao zadnja prepreka, te obično brzi igrač između koji prijeti odlaskom u kontranapad. Sve skupa, uz nesigurnost koja se uvuče kada udarac iz vanka ne krene najbolje je rezultiralo ovakvim ishodom. Poraz od 8-4 protiv Španjolske nije tragičan, igraju jako dobro od početka turnira, 100%-tni su i zasluženo na prvom mjestu naše skupine. Međutim, mi se trebamo baviti nama, te moramo biti svjesni da se trebamo mijenjati želimo li dogurati do vrha. Kvalitetu za sam vrh imamo!

Pred nama je četvrtfinalna utakmica u kojoj nas očekuje Mađarska. Svaka utakmica je važna, ali ova je najvažnija. Možda bi zbog samopouzdanja bilo bolje da smo odigrali bolju partiju sa Španjolskom, međutim, to nekada zna zavarati. Ovo će nas sigurno natjerati na još jednu povećanu ozbiljnost i pripremu pa mislim da ne treba brinuti.

Pokazali smo dva lica utakmicama u skupini, od vrhunskih izvedbi protiv Srbije i Crne Gore, do blijedih izdanja s Australijom i Španjolskom. Znači da možemo kad hoćemo, a sad hoćemo više nego ikad, u to sam siguran. Bitno je ostaviti dosadašnji dio turnira iza sebe i shvatiti da je prvi cilj ispunjen, a to je četvrtfinale i utakmica u srijedu s Mađarima.

Na ovom turniru oni igraju toplo-hladno, ne briljiraju, te su kao trećeplasirani završili u skupini iza Italije i Grčke. Kao i naše, i njihove ambicije su najveće obzirom na renome i vaterpolo kao nacionalni sport u njihovoj zemlji. Mađari su poznati kao najbolji šuteri i tu će biti posla za našu obranu, pogotovo ljevaci Vamos i Zalanki,ali ne zaostaju mnogo ni ostali. Varga je njihovo prvo ime i igrač kojem ne treba dati da se razmaše, jer tada zna biti dosta neugodan i tu će biti posla najviše za iskusnog Garciju. Vjerujem da bi „naš Španjolac“ bio najbolje rješenje za zaustaviti Vargu obzirom da su proveli zajedno četiri godine igrajući u Primorju. Težak zadatak može mu olakšati poznavanje navika i kretnji takvog napadača. 

Veliku ulogu će imati i psihološka priprema koja će sada doći do izražaja. Svi su svjesni da pobjeda donosi dvije utakmice i borbu za medalju, dok poraz odnosi sve nade o medalji. Na tom planu naši igrači su iskusni, te imaju pomoć od strane stručnog stožera i psihologa. Vjerujem da će se sve posložiti kako treba kada je najpotrebnije. 

Zadržati mirnoću i ne ulaziti u njihov mlin. Kako utakmica bude odmicala, oni su ti koji će brzati i ulaziti u nerezonske udarce i time nam omogućiti pokoji lagani zgoditak iz kontranapada.

Do sada smo na turniru bili nemilosrdni i pružali najbolje partije kada smo igrali sa susjedima, ne vidim razlog zašto tako ne nastaviti!?

Anđelo Šetka

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.