Libar

Hrvatska na petom mjestu, Srbija obranila naslov

Posljednji dan olimpijskog turnira u vaterpolu je prošao. Započet ću kao uvijek utakmicom naše reprezentacije, barakuda koje su igrale za peto mjesto protiv SAD-a.

Rani termin u 4 sata ujutro po našem vremenu vjerujem da je malo tko ispratio i dizao se, jer ipak se radilo o utakmici za koju su sami igrači i stručni stožer isticali da se ‘mora odraditi’.

Nije bilo lako i sigurno da je pobjeda i izboreno peto mjesto barem mala utjeha svima nama, a ponajviše igračima. Malena, ali barem kakva takva utjeha. O utakmici ne treba puno pisati, jer Hrvatska je kvalitetnija i u tom stilu je odigrala utakmicu i pobijedila  14-11. Jedino vodstvo Amerikanci su imali na otvaranju utakmice kada su jako dobro krenuli. Hrvatska se nakon toga budi i podiže razinu igre. Iako se do kraja treće četvrtine igralo gol za gol, vidilo se da mi igramo koliko nam treba i kontroliramo utakmicu. Do kraja smo podigli brzinu igre i otišli s prednosti od 3 gola pred zadnju četvrtinu, te mirno pobijedili utakmicu. Valja istaknuti jedan trenutak, a to je posljednji gol Xavi Garcije, koji je okarakterizirao cijelu njegovu karijeru koja ovdje, s ovom utakmicom prestaje, najavio je prestanak igračke karijere iza igara u Tokiu. O njemu bih mogao napisati poseban tekst ali ovaj gol pokazuje sve, brzinu, lucidnost, pregled i osjećaj za igru koji je imao tokom cijele karijere. Primanje lopte u plivanju, pogled prema protivničkom igraču, vrataru, našem postavljenom igraču i šut u paraboli kojom vara svih, vjerojatno i one koji gledaju reprizu tog zgoditka i nevjerojatne snalažljivosti! To je jednostavno Xavi!

Naši odlaze kao petoplasirani s igara i sa žalom koji će još neko vrijeme biti utkan najviše u njihove misli. Vremena za posebne analize sigurno ima i vjerujem da ćemo se brzo od ovoga oporaviti i vratiti tamo gdje pripadamo, u sam vrh i s medaljama oko vrata!

Mađarska je u utakmici za treće mjesto nadvisila reprezentaciju Španjolske rezultatom 9-5, te nakon Pekinga 2008. i njihove zlatne generacije, uzela prvu medalju. Doduše, nije zlato, ali bronca koja će im dati podstrek za daljnje ulaganje u svoju ligu i mlade snage. Španjolska koja je pokazala do polufinala najviše od svih uvjerljivom igrom, kao da se ugasila. Jednostavno su Mađari bili bolji, posebno vratar Nagy koji je vrhunskom predstavom osujetio napade furije, pogotovo u zadnje dvije četvrtine, kada Španjolska nije uspijevala naći put do mreže. Igra Španjolske se raspala i Mađari sretniji idu kući okićeni brončanom medaljom.

U finalu Srbija i Grčka igrale su pravu mušku utakmicu, borba dostojna finala ovako velikog natjecanja. I jedni, i drugi su se kroz turnir dizali u formi i ne baš najblistavije igre u grupi su pokazale da je ovo poslije ipak najbitnije. Utakmica s mnoštvom isključenja, kojih je bilo s obje strane. U televizijskom prijenosu zapravo se i ne može razumijeti sve te puste zvižduke i tko je isključen. Prava bitka se događala na centarskim pozicijama, gdje je najviše izborenih isključenja. 

Svelo se na veliki broj igrača više i manje u čemu se Srbi majstorski snalaze. Zapravo, cijeli turnir igraju slično na igraču više, uvlače svoju prvu liniju duboko prema golu, te sjajnim kretnjama igrači na stativama koriste prostor i ostaju sami te pospremaju lopte praktično u praznu mrežu. Prostor i kretanje na stativama odlično koriste ponajprije Jakšić i Pijetlović i time otvaraju veliki prostor za sebe, ali i za druge. Kada se protivnik vrati plitko i pokrije stative, tada do izražaja dolaze njihovi šuteri koji su neumoljivi s lijeve, a pogotovo desne strane. Iz takve blizine su jednostavno nepogriešivi, što je cijeli turnir enigma za suparnike. Grci su stvarno igrali lijepo, brzo i čvrsto, i jedina su ekipa koja na svojoj desnoj strani nema ljevorukog igrača. Navedeno im je otežavalo igru jer kut šutiranja je dešnjaku itekako skraćen, međutim, izuzetnom disciplinom u napadu Grci su sve nadoknadili. Ističem nekoliko udaraca kada su uspjeli zabiti vrhunske golove udarcima Vlachopulosa i Papanastasiua. Grci se nisu predali i sustižu suparnika rezultatom 7-7. Kada je stala igra u napadu za Srbe, uzdigao se Mandić preko bloka i zakucao s osam metara iz faula preko bloka. Velika pogreška se dogodila Grcima kada su neobjašnjivo Prlainovića ostavili ispred vratara u nekakvom preuzimanju, srpski vaterpolist je ostao neometan i zabio gol. Inividualna kvaliteta, organizirana igra u napadu i obrani Srbije ipak je bila prevelik zalogaj za Grčku koja je pružila odličnu utakmicu. Za tekuću generaciju Srbije je obranjeno zlato i još jedna potvrda njihove snage zadnjih desetak godina. Dok je za Grčku veliko samopouzdanje za budućnost jedne mlade generacije koja je već sada na samom početku napravila vrhunski rezultat.

Na kraju nam ostaje da jednostavno sportski stisnemo ruku i čestitamo pobjednicima olimpijskog turnira u Tokiju!

Anđelo Šetka

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.