Libar

Treća jug ulazi u svoju posljednju sezonu u postojećem formatu

Uskoro starta famozna 3. HNL jug, u sezoni iza koje nas očekuju velike promjene. HNS se odlučio na reformu ligaškog natjecanja, pa će sezona 2022./2023. imati Elitnu ligu (10), Prvu ligu (12) i Drugu ligu (16). Prema tome, većina klubova koji će nastupati u 3. HNL jug u sezoni 2021./2022. će završiti u četvrtom rangu, osim 2-3 kluba koji će se probiti do trećeg jedinstvenog ranga. Za razliku od prethodnih sezona kada je više od pola klubova vodilo borbu za ostanak, ove sezone nas očekuje borba za prve tri pozicije koje nude mogućnost za kvalifikacije u 2. HNL i plasman u novoformiranu ligu koja će biti sufinancirana od strane HNS-a kako bi se rasteretilo klubove koji većinom djeluju na poluamaterskoj razini. Do trenutka pisanja ovog članka nije objavljen pravilnik za natjecanje HNL trećih liga, pa ne možemo precizirati broj klubova koji će biti u mogućnosti izboriti plasman u treći jedinstveni rang. Za sada je sigurno da će 2. HNL napustiti 5 klubova (sigurno Dinamo II. i Osijek II.), koji bi trebali nastupati u novoformiranom jedinstvenom rangu.

Nakon prošlosezonskog natjecanja u 3. HNL jug, dobili smo prvaka NK Neretvanac iz Opuzena, ali i činjenicu da niti jedan od prijavljenih klubova koji je zatražio nije dobio adekvatnu licencu (Split, Hrvace i Zmaj). Kroz kvalifikacije je status drugoligaša izborio NK Jarun kao 16. član. Nakon jedne sezone u 2. HNL natrag među dalmatinske trećeligaše se vratio NK Junak iz Sinja, a ligu je napustio BŠK Zmaj iz Blata na Korčuli. Početkom srpnja kroz uzbudljive kvalifikacije smo dobili 18. člana – HNK Zadar je nakon ONK Metkovića u finalu bio bolji od NK GOŠK Kaštela i izborio treći rang. Svjesno nismo napisali izborio povratak u treći rang zato što se radi o novoosnovanom klubu koji je pokrenut krajem 2019., nakon što se NK Zadar našao u bezizlaznoj situaciji što se tiče egzistiranja s obzirom na nedorečene vlasničke odnose i financijsku dubiozu.

Svi dalmatinski trećeligaši su krenuli s pripremama i slaganjem rostera za predstojeću sezonu na vrijeme, osim HNK Zadar koji je kasnio nekoliko dana zbog kasnih kvalifikacija i odmora igrača. Od sezone 2021./2022. Zadarska županija broji tri kluba (Zadar, Hrvatski vitez Posedarje i Primorac iz Biograda), Šibensko-kninska županija dva kluba (Vodice i Zagora iz Unešića), Splitsko-dalmatinska županija devet klubova (Junak Sinj, OSK Otok, Hrvace, Kamen Podbablje, Split, Sloga Mravince, Uskok Klis, Urania Baška Voda i Zmaj iz Makarske), Dubrovačko-neretvanska županija četiri kluba (Neretva Metković, Neretvanac Opuzen, Jadran iz Ploča i GOŠK iz Dubrovnika). Prema informacijama s terena više od pola lige puca na plasman u jedinstveni treći rang, ukoliko zadovolje uvjete zadane pravilnikom o licenciranju. Za kvalifikacije u 2. HNL ipak ima manje kandidata, u prvom planu su Junak Sinj, Split i Zadar ukoliko navedeno izbore plasmanom. Uz navedeni trojac na vrh tablice opravdano gledaju prošlogodišnji prvak Neretvanac iz Opuzena, drugoplasirani Jadran iz Ploča, borbu za vrh je najavio GOŠK iz Dubrovnika, a ne treba zanemariti uvijek ambiciozne Hrvace, Zagoru iz Unešića i Zmaj iz Makarske, ali i druge, što svjedoči izjednačenosti lige. Približava se početak jako zanimljive sezone u kojoj će naglasak biti na borbi za vrh, a s druge strane će se smanjiti grč kod većeg broja momčadi kad je u pitanju borba za ostanak pa očekujemo veću orijentaciju na mlađe igrače. Kreće Treća jug  – zavežite se!

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.