Libar

Hodočašće

Tradicija nalaže da na tisuće hodočasnika sa svih strana Dalmacije krenu ka Gospi Sinjskoj u noći s 14. na 15. kolovoza. Razni su porivi i nakane ljudi koji se odluče na taj čin. Najčešći su zdravlje i molitva za boljitak, kako osobni, tako i za bližnje. Tako se i ekipa s portala Libar odlučila bez puno premišljanja uputiti prema dalmatinskom zaleđu, bez pretjeranog razmišljanja, ali s jasnim ciljem koji provlačimo kroz riječ ZDRAVLJE. Na pameti nam je bila draga prijateljica i suradnica koja već neko vrijeme vodi još jednu životnu bitku s podmuklim neprijateljem. Nakana je bila da joj Gospa osvijetli i olakša put, da je odvede do pobjede koja ŽIVOT znači.

Iako je ekipa bila bez iskustva u dugotrajnom hodanju, nekolicina i s boležljivim kostima, ništa nas nije moglo omesti. I zaista, kad smo krenuli u sumrak prošle subote, noge su nas nosile kao da smo perca. Nema tu puno za činiti osim tihe molitve, poneke šale i ispijanja litara tekućine. Svako mjesto i općina na ruti koju smo prešli bila nam je srcu mila,  korak po korak prema cilju je gradio atmosferu ponosa. Ponosni na našu prijateljicu, uz dominantan osjećaj da joj dajemo vjetar u leđa. Da, dogodio se fizički zamor pri kraju puta, ali predahneš, udahneš i dovršiš putovanje. Svi koji hodočaste govore isto, kad dođeš na odredište, duh ti je pun pozitivne energije, a duša puna sreće i smirenosti. Na nikome zapravo ne vidiš znak umora dok gledaju u kip Gospe u svetištu, samo sreću i spokoj. Tako smo se i mi osjećali, kao da je ono što smo napravili negdje zapisano i pomoglo. Prijateljici smo tek na putu porukama slikovito predočili kud nas noge i glava nosi, za koga dok lovimo kilometre kucaju srca. A njena sreća je nešto što se ne da opisati, samo osjetiti. Znamo da je pomoglo, jednostavno znamo. Jer ljubav čini čuda – daje nadnaravnu snagu koja uz hrabrost vodi u sretnu budućnost!

U svjetlu vjere mi smo živa Božja poruka, Njegova slika i prilika, Njegova ljubljena kći, Njegov ljubljeni sin. Još više: jedno tijelo, jedan duh s Kristom, s Njime povezani nerazorivom ljubavlju. Pavao piše Korinćanima: „Vi ste, očito, pismo Kristovo…, napisano ne crnilom, nego Duhom Boga živoga; ne na pločama kamenim, nego na pločama od mesa, u srcima.“ (2 Kor 3,3).

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.