Libar

Potpuna opsada domaćeg gola urodila je plodom u zadnji trenutak

Hajduk je do svoje četvrte uzastopne prvenstvene pobjede došao teže od očekivanog, iako je ona u cijeloj svojoj potpunosti bila i više nego zaslužena. Cjelodnevna aktivna opsada Dragovoljčevog gola ipak je na kraju postigla svoj konačni cilj, a junak ostvarivanja istoga bio je Stefan Simić u 95. minuti.

Pravo je čudo što ‘Bijeli’ i prije nisu odlučili pitanje pobjednika u ovom susretu, budući da su bili uvjerljivo bolja momčad na terenu. I takvim su se epitetom mogli okititi čitav susret, unatoč već tradicionalnom padu ritma u drugom poluvremenu, koji je, ruku na srce, sve kraći. Momčad Jensa Gustafssona, ponešto igrački rotirana, imala je ukupno 72% posjeda lopte u svojim nogama, a tome je nadodala još i fascinantnu brojku od 24 udarca prema golu Šubarića.

Kako smo i navikli do sad, Gustafsson je svoju ekipu od samog početka posložio maksimalno ofenzivno, tražeći rani gol koji bi njemu i njegovoj momčadi olakšao posao u Kranjčevićevoj. Skoro ga je i dobio, da Livaji nije poništen lijepi pogodak kojeg je zabio na asistenciju Atanasova, koji je bio među ponajboljim Hajdukovcima u prvom poluvremenu i pritom iskoristio šansu koju mu je pružio švedski strateg, nastojeći odmoriti Vukovića.

‘Bijeli’ su u organiziranjima svojih napada gotovo u svakom trenutku imali viška prostora kod svakog individualca. što je omogućavalo brzi i okomiti prijenos lopte na suparničku polovicu. Stoga ne treba trošiti riječi da je Hajduk bio i konkretniji i taktički dominantniji protivnik u prvom poluvremenu, za koje se može reći da je pravo čudo da ‘Bijeli’ već tada nisu zabili par pogodaka i riješili pitanje pobjednika. Dosta je udaraca odsjelo i u rukama Šubarića, pa je za pretpostaviti da su Hajdukovci pri ulasku u drugi dio bili već pomalo i iziritirani.

No, ako je ta iritacija prešla u dišpet i inat, onda je to za svaku pohvalu. ‘Bijeli’ su nastavili plesti mrežu oko domaćeg gola, iako je ta, dotad fino ispletena mreža, u pojedinim trenucima djelovala kao neuredno klupko niti. Oko 70. minute Hajdukovci su se počeli oslanjati isključivo na centaršuteve, što možemo pripisati i taktičkom zamoru pojedinaca te ulasku nekih igrača s klupe koji su samim time promijenili koncept igre švedskog stratega. Dojam je da je u tom periodu Hajduk svaki napada gurao ‘na silu’.

Dokaz tome je bio nevjerojatan podatak od 25 upućenih ubačaja Gerga Lovrencsicsa u kazneni prostor, od kojih je, prema podacima SofaScorea, čak 12 odsjelo tamo gdje je trebalo. Mađar tome može pridodati i brojku od 8/8 osvojenih duela, što je zaista impresivno. Bila je ovo definitivno njegova najbolja partija u bijelom dresu.

Nastavno na sve ovo, treba sagledati kontekst i priznati da je Hajduk ovu pobjedu jedva izborio protiv ekipe koja je već jednom nogom u Drugoj HNL. Razlike u kvaliteti su neosporne, stoga ne treba raditi preveliku euforiju oko ova tri boda, iako su ona izborena na vrlo emotivan način u posljednjim trenucima susreta.

U sljedećem kolu Hajduk na Poljudu dočekuje Rijeku, koja se već pokazala kao jedna od najboljih ovosezonskih momčadi i pretendenata na titulu. Riječani na Poljud dolaze nakon dobre partije i izborenog remija protiv grčkog PAOK-a, što bi u tom susretu Hajduku mogao biti dvosjekli mač. Ono što je sasvim sigurno, ‘Bijelima’ će to biti najteži test do sada.

Roko Uvodić

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.