Libar

Radnim praznicima do budžeta za školsku godinu

Iako o ljetnome poslu treba razmišljati već na proljeće, dok školske obveze ne samo da ne posustaju, već se gomilaju, većina učenika ipak se odluči „unovčiti“ višak slobodnoga vremena. Radni dio godine podrazumijeva vrlo aktivan životni tempo, ali i niz mogućnosti kada su u pitanju zajednička druženja s prijateljima nakon nastave (barem u onome dijelu godine u kojem nema sada već dobro poznatih ograničenja kretanja i kontakata), što od učenika zahtijeva određene troškove koji su često izvan budžeta koji im osiguravaju roditelji. Upravo iz tih razloga brojni se učenici odluče utrošiti ljetni višak slobodnoga vremena na nešto korisno što donosi prihode.

Koliko god društveni bili, ljetni praznici nagao su i dug prekid ustaljena i ubrzana dnevnog rasporeda, pa je dosada baš tada čest suputnik. Ona čini da se osjećamo umorno i neispunjeno, kao da smo dugo iščekivano slobodno vrijeme tako olako propustili ne radeći ništa konkretno što bi doprinijelo našem boljitku ili užitku. Poznato je da rad oslobađa i da je u njemu spas, a sa stajališta učitelja i odgojitelja mogu potvrditi da je itekako pogodan za učenikov napredak i razvoj.

Koje to prednosti osim one očite, financijske, pruža rad? Kao prvo, rad čini da se osjećamo korisno jer svakoga radnog dana imamo određeni cilj koji je potrebno ostvariti. Kada taj cilj iz dana u dan vlastitim trudom više ili manje uspješno ostvarujemo ili barem prema njemu napredujemo, osjećamo se samoostvareno. Samoostvarenost nas čini zadovoljnijima čak i ako u tome trenutku osjećamo da nam na nekome životnom polju ne ide najbolje. Postajemo i zahvalniji, svjesniji vrijednosti zarađena novca, pa samim time i manje rasipni. Dijete neće tako olako trošiti džeparac koji mu tijekom godine daju roditelji niti nezahvalno tražiti povećanje istoga ako osvijesti koliko znoja i truda stoji iza svake dobivene novčanice. Također, uče se štedjeti novac i rasporediti zarađeni iznos na veći dio godine, što ih priprema na život odraslih. Naposljetku, ne smijemo zanemariti ni društvenu komponentu jer na poslu svakako upoznajemo razne karaktere, učimo produktivno funkcionirati u timu koji nam možda i nije posve po volji, ali i stječemo potencijalno cjeloživotne prijatelje.

Neovisno o tome jeste li se ili niste ove godine odlučili na radne praznike, sigurno ste iz vlastitoga iskustva ili iz iskustava svojih prijatelja stekli osobni dojam i stav o takvu tipu odmora. Na kraju krajeva, najvažnije je da iz godine u godinu otkrivate sve više toga o sebi i o tome kako vam najviše odgovara raditi i odmarati se, a ovisno o otkrivenome birate smjer kojim u budućnosti želite ići kako biste bili što zadovoljniji sobom i svojim slobodnim vremenom.

Stela Alfirević

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.