Libar

Za vikend kreće Treća jug

Za vikend koji je pred nama kreće 3. HNL jug, 18 klubova, 34. kola, jako puno kvalitetnih momčadi, zanimljivosti neće nedostajati. U međuvremenu su izašle propozicije koje jasno definiraju da se na kvalifikacije za 2. HNL može plasirati ekipa čiji je plasman na prva tri mjesta na tablici, ukoliko zadovoljava uvjete određene pravilnikom o licenciranju. U novoformirani jedinstveni treći rang idu dvije najbolje plasirane ekipe koje udovoljavaju propisanim zahtjevima, a ne smiju biti niže plasirane od šestog mjesta. Također je moguće da će se organizirati kvalifikacije za jedinstveni treći rang ukoliko se ne popuni broj od 16 klubova. U kvotu ulazi pet ekipa koje će napustiti 2. HNL s obzirom da se broj klubova smanjuje na 12, te iz svake treće lige po dva kluba, što bi u idealnim uvjetima dovelo do brojke 15, pa bi se za još jedno mjesto igrale kvalifikacije. U svakom slučaju nas očekuje zanimljiva sezona koja prethodi velikoj reformi natjecanja koja bi trebala jasno odvojiti profesionalne klubove od poluamaterskih i amaterskih.

Već u 1. kolu možemo izdvojiti nekoliko zanimljivih utakmica, svojevrsnih derbija po kvaliteti, ali i lokalnih rivaliteta. Prva utakmica je već u petak, u Parku mladeži se sastaju RNK Split i OSK iz Otoka, gdje se prednost daje domaćinu s obzirom na naglašene ambicije za vrh. Iz bogate subote izdvajamo derbi susret na Klisu između lokalnog Uskoka i branitelja naslova Neretvanca iz Opuzena koji je na gostovanju ispao iz Hrvatskog kupa od Mladosti iz Ždralova. U Šibensko-kninskoj i Zadarskoj županiji se igraju lokalni derbiji: Zagora iz Unešića dočekuje Vodice, a u Biogradu na moru na noge Primorcu dolazi pojačani Hrvatski vitez iz Posedarja. U susjedstvu svoju premijeru u trećem rangu ima i HNK Zadar, igra protiv Uranije iz Baške Vode koja je doživjela igračke i trenerske promjene (Mijač zamijenio Begovića). Vrlo zanimljiv susret nas čeka u Pločama gdje se sastaju lokalni Jadran i ambiciozni Zmaj iz Makarske kojega je preuzeo bivši trener Croatije iz Zmijavaca Vik Lalić. U Hrvacama stabilni i igrački pojačani domaćin dočekuje Neretvu iz Metkovića koja je kao i svake sezone provela promjene na svim razinama, vodi ih trener Mario Svaguša. Velike ambicije je najavio i GOŠK iz Dubrovnika, koji u domaćoj utakmici dočekuje jako nezgodnu Slogu iz Mravinaca. Nedjelja je predviđena za utakmicu u Podbablju gdje lokalni Kamen s novim trenerom Grgicom Kovačem dočekuje jednog od favorita dalmatinskog nogometnog natjecanja, Junak iz Sinja.

Kreće dalmatinska nogometna karavana koja završava u svibnju 2022. godine, kada ćemo saznati mogućeg drugoligaša, 2-3 kluba koji će zaigrati u jedinstvenom trećem rangu, većinu klubova koji će u sezoni 2022./2023. igrati u četvrtom rangu, a ovosezonski fenjeraš u 3. HNL jug će čak potonuti u peti rang natjecanja. Prve utakmice će pokazati kako su pojedini klubovi „pazarili“, ali tek nakon nekoliko kola se može dati adekvatna ocjena i potvrda tko su najozbiljniji kandidati za visoke ciljeve.

Portal Libar će i ove sezone pratiti zbivanja na zelenim trećeligaškim travnjacima – jedno je sigurno, da bi se postalo prvakom i ostvarilo zadani cilj, trebat će puno puno puno pameti i prolivenog znoja!

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.