Libar

Hajdučko samoubojstvo: naivne pogreške koštale su ‘Bijele’ prvog mjesta na tablici

Nakon četiri uzastopne prvenstvene pobjede, Hajduk se našao u situaciji u kojoj je taj niz mogao produžiti na čak pet, i s vrha prvenstvene ljestvice s visoka gledati na ostatak lige prije reprezentativne pauze. Međutim, ‘Bijelima’ je konce iz ruku preuzela Rijeka, koja je pod palicom Gorana Tomića odnijela prve bodove Hajduku u zadnja četiri međusobna ogleda.

Jens Gustafsson na teren je poslao prvu momčad bez prevelikih iznenađenja, no ono čemu se, pak, nitko nije nadao, dogodilo se već u 10. minuti, kada je Gergo Lovrencsics morao napustiti igru zbog ozljede. Mađar već konstantno i u rutini pruža dobre partije, te predstavlja jednu od ključnih točki ovog Hajduka, stoga je većini gledatelja nakon njegovog izlaska već tad bilo jasno da večeras ‘Bijeli’ neće imati lak posao.

Imajući u vidu rezultat, koji je u tom trenutku još uvijek glasio ništa-ništa, Gustafsson se odlučio u igru uvesti Lumbardha Dellovu, koji po prirodi i nije desni bek. Međutim, Dellova je nastavio igrati Lovrencsicsovu ulogu – podizao se visoko u fazi napada, sudjelovao u njegovoj kreaciji i uputio par centaršuteva u protivnički šesnaesterac. No, ono što definitivno nije bilo dobro je njegova defanzivna tranzicija nakon izgubljene lopte, gdje se kosovski branič jednostavno nije dovoljno brzo vraćao zatvoriti Princea Ampema.

Takav rasplet događaja koštao je ‘Bijele’ oba pogotka, no Dellova, pored kojeg je Ampem oba puta prošao kao da ga nema, nije isključivi krivac za to.

Krivnja se može svaliti i na Gustafssona, koji je trebao biti upoznat s načinom igre Rijeke koji se uglavnom orijentirao na brzo iznošenje lopte na krilima preko Ampema i Abassa. Kad već nema pravu zamjenu za Lovrencsicsa, onda se nipošto nije smio izložiti takvom riziku da stopera stavlja na njegovu poziciju i nada se da će istim načinom igre uspjeti probiti riječku discipliniranu obranu. Dokaz tome da je ipak uvidio svoju pogrešku je došao prekasno, tek u drugom poluvremenu, kada je Dellovu zamijenio Ivan Dolček.

Možebitan je i dojam da je Gustafssonu prevagu oko te odluke donijelo i rano smanjenje vodstva gostiju golom Eleza u 54. minuti, kada se švedski strateg odlučio na sve ili ništa. I zaista, Hajduk je u drugom poluvremenu dominirao – imao 73% posjeda lopte i čak 12 udaraca prema golu, no samo je jedan išao izravno u Prskalova vrata.

Ako je već Hajduk u ovoj utakmici sam sebi bio krvnik, valja pri tome napomenuti i ulogu Torcide. U trenucima kada je Hajduk već desetak-petnaest minuta pritiskao Rijeku, Hajdukovi su navijači u 75. minuti odlučili prekinuti susret ubacujući pirotehniku u teren i tako Riječanima osigurati pauzu od pet minuta, a bili su popraćeni zvižducima i negodovanjem cijelog stadiona. I tako, kako Hajdukova uprava sada iščekuje novčanu svotu kojom će ih HNS sasvim opravdano kazniti  tako navijački puk žestoko iščekuje kraj prijelaznog roka i reprezentativne stanke, nakon kojih slijedi ozbiljan prvenstveni natjecateljski ritam gdje Hajduk jednostavno više neće imati pravo na kiks. Sljedeća utakmica čeka ‘Bijele’ tek za 12 dana, kada putuju na noge Istri 1961 u Pulu, a potom slijedi najveći hrvatski derbi na Poljudu.

Roko Uvodić

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.