Libar

Motivacija za uspješno učenje u novoj nastavnoj godini

Dok se svi još uvijek privikavamo na činjenicu da je za nama posljednji „ljetni“ ponedjeljak, vremenske su se prilike potrudile da nam pripreme kulisu za još jedan nov početak. Budući da su najavljeni uvjeti odvijanja nastave nešto povoljniji negoli su bili prethodne dvije godine, sigurno je da i učenicima i nastavnicima lakše pada povratak u školske klupe.

Dobar je to niz čimbenika koji bi trebao pozitivno utjecati na mentalno zdravlje koje je, zbog smanjenja socijalnih kontakata, poprilično narušeno ili barem zapostavljeno. Jasno je da je puno lakše motivirati učenika i održavati motivaciju kada je on zadovoljan i zaštićen od sveopće atmosfere straha. Čini se da nadolazeća nastavna godina uistinu pruža priliku za jedan nov početak pa je dobro razmisliti o svemu onomu što nam je koronavirus iznenada oduzeo i što želimo vratiti na najbolji i najučinkovitiji mogući način. Ljeto se pobrinulo za uvertiru u slobodnija druženja s prijateljima, a jesen bi nas mogla podsjetiti na to što smo sve zapostavili ili čemu smo pristupili linijom manjega otpora kada je nastava u pitanju. Budući da nema plodonosne nadogradnje bez dobre osnove, na listi prioriteta trebala bi se naći zapostavljena znanja ili vještine. Svatko najbolje poznaje sebe i najdjelotvorniji način učenja  – nekomu godi mir, a nekomu ugodna glazbena pozadina, podcrtavanje raznobojnim flomasterima ili upijanje pogledom, čitanje naglas ili u sebi, kontinuirano iščitavanje lekcija ili nešto rizičniji „kampanjski“ pristup…

Kojemu god tipu pripadali, u protekle dvije godine uvjerili ste se u snagu i važnost žive nastavnikove riječi, u njezinu nezamjenjivost i vrijednost. Možda ćete zato sada biti svjesniji koliko je lakše biti prisutan na nastavi negoli samostalno pokušavati nadoknaditi propušteno. Unutarnja motivacija, naposljetku, i jest najvažnija i najplodonosnija, a sada vam možda posluži i kao dokaz da se iz svega lošeg naposljetku nužno izrodi i nešto dobro. Ne sumnjam u to da se radujete povratku u školske klupe, popuštanju mjera te ponovnom druženju uživo s kolegama i nastavnicima, sada još svjesniji neprocjenjivosti tih trenutaka koje katkada uzimamo zdravo za gotovo ili im nevoljko pristupamo. Svima nam želim puno zdravlja, radosnih zajedničkih trenutaka, toplih uspomena i odvažnosti za nova iskustva. Sretno u nastavnoj godini 2021./2022.!

Stela Alfirević

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.