Libar

BFF

„Hej ljepotice, moje prijateljice, gdje su naši snovi ostali….“ Nema svadbe bez ovih stihova. A prijateljice su svugdje, samo ne gdje bi ti htjela da budu. Čvrsto uz tebe. Čeznemo za osobom koja će nam biti sestra, utjeha, pomoć. Od malena tražimo bar jednu kojoj se možemo povjeriti bez straha i uz nadu da će nam biti dovoljna.

 Prijateljicu je teško steći. Previše je okolnosti koje nas razdvoje tijekom godina i zaista je čudo ako ste dugo vezane za jednu, pravu, vječnu. Jer, žene su zeznute. Toliko se stvari mora poklopiti i svemir se smilovati da pronađete sebi ravnu. Onu koja će uz dečka/muža biti apsolutna suučesnica vašeg života. Priznajmo, teško nas je pratiti. Teško se odlučujemo. Previše toga želimo, a u isti mah ne želimo. Hormoni čine raspašoj u našim glavama i ako toga nismo svjesne, ljubavi pucaju. Prijateljice iz susjedstva, one s kojima ste se igrale u djetinjstvu netragom su nestale. Popucale veze, iako ih sretnete u zgradi kad idete u posjet roditeljima, isto kao i one. Sjetite kako ste se svakodnevno svađale i mirile sto puta. I nikad se niste ljutile više od dana. U školi stekneš mali kružok. Vas 4 kontra svijeta. Dijelite razmišljanja o dečkima, podupirete se u odabiru odjeće za vani. Onda kroz srednju školu drame oko prekida, problema u školi, svađanja s roditeljima. Tu već prijateljice igraju žešću ulogu, skoro pa psihologa. I taman kad nakon puberteta pomisliš da ste sve prebrodile i da je to to, dogodi se život. Nekima fakultet donese nenadano nove i snažne spone sa ženama koje dijele mnogo s vama. Takva prijateljstva stabilnija su od ranijih, jer su krojena po mjeri. Ali,  ljubavi, posao, selidbe, djeca…sve to utječe da se prijateljstvo ipak malo modificira. Počneš gledati samo sebe i uljuljkaš se u svoju rutinu, probleme, radosti. I želiš to podijeliti sa svojom prijateljicom. A ona je u nekom drugom ritmu. I ne može čuti. Nije da ne želi, nego je negdje drugdje. Pa se udaljite iako se volite i cijenite. Takav je život, svakome se dogodi. Nije lako njegovati prijateljstvo. Štoviše, teže je nego ulagati napor u ljubavne odnose. Dok s jedne strane imaš muža i novu obitelj,  tvoja prijateljica ima ili nešto slično ili uopće nema. Ovdje treba upucati bezgranično strpljenje i povjerenje. Učimo cijelo vrijeme, o sebi, o drugima. Lakše je s muškarcima, rekla bih. Oni su jednostavniji. Prihvate, zaborave, ne raspravljaju. Žene sve duplo pretumbaju, traže probleme gdje ih nema. I onda ga pronađu. Same komplikacije s nama. Ali, ako je spona čvrsta, prave prijateljice su zauvijek tu, i pomažu si kad zagrmi bez obzira na zapreke.

Zato, drage dame, nemojte nikada odustati od vaše najbolje prijateljice, nema nijedna bez mana, ali iskrenost i dobrota koju vam ta vaša draga osoba iskazuje važnije su od pokoje nesuglasice. Zajedno smo jače!

Jadranka Akelić

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.