Libar

Talijanski prirodoslovac i putopisac Alberto Fortis o Splitu (1774.)

Donosimo isječak iz djela Alberta Fortisa „Put po Dalmaciji“, gdje između ostaloga opisuje Split u odjeljku: „O luci, o gradu i o književnoj povijesti Splita“.

Na obalama splitske luke, nedaleko od grada, pružaju se mnogobrojna obitavališta predgrađa i dobro obrađena prigradska zemljišta. Među ovim je spomena posebno vrijedno imanje namijenjeno pokusima i sastancima Poljoprivrednog društva, podignuto kao valjan uzor i održavano o trošku znatna broja tamošnjih plemića i građana. Treba poželjeti da ne propadne u nezgodan čas jedna tako plemenita i hvalevrijedna zaklada; toj je pokrajini prijeko potrebno da u njoj puste korijena ratarske nauke, jer su u obradu zemlje i u uzgoj stoke vrlo loše upućeni kako Morloci, tako i primorski seljaci. Splitsku luku posjećuju strani brodovi koji tu pristaju radi utovara robe što stiže iz Bosne, primjerice željeza, kože, rukotvorina od bakra, vune, gunjeva, voska, antipigmenta, pamuka, svile, žita …

O velikim rimskim ostacima, koji tvore najpoznatiji ponos ovoga uglednoga grada, neću reći ni riječi. Ljubiteljima graditeljstva i starina dovoljno je poznato djelo gospodina Adamsa (Robert Adams) koji je mnogo darovao tim veličanstvenim spomenicima uobičajenom otmjenošću svega držala za pisalu i dubača.

Udvornost današnjih stanovnika služi na čast Splitu više nego veličanstveni ostaci starih građevina.

Ovaj plemeniti grad rađao je u svako vrijeme ljude koji su se istakli u književnosti i znanosti.

Između Splita i rijeke Hyader (Jadro), podno brda Marjana, pruža se lijepo pitomo polje kojemu je zemljište plitko, pa je stoga izloženo suhoći iako se čini da ne bi bila nezgodna stvar natopiti ga skretanjem vode iz obližnje rijeke na prikladnu mjestu. Gromade što se susreću podno brda i na susjednoj ravnici građene su od lećasta kamena koji je smjesom posve sličan onome što tvori rtić HH na Tab. X, ali je mnogo otporniji i gosut kremenom koji je također lećast.

U nastavku svoga djela Alberto Fortis donosi vrijedne informacije o Marjanu i okolici Splita, Saloni, Klisu, Sinju, Morlacima, Epetiumu…

Antonio Gašperov

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.