Libar

Zbogom more!

Sredina je rujna, bablje ljeto. Škola je počela, a graja se na plažama stišala. Godišnji su završili, a ostadoše samo babe i mlade majke s bebama te pokoji zalutali turist. I ja, haha!

Nema ništa bolje od zagrijanog mora, laganog maestrala i kasno-ljetnog sunca koje mi miluje kožu. Satima bih mogla lješkariti se poput galeba, no obaveze to ne dopuštaju. Zato kradem svaku dragocjenu minutu i upijam posljednje zrake sunca ne bih li nekako odgodila neminovno spremanje kupaćeg kostima. Nisam od onih cjelogodišnjih kupača kojima ne smeta koji stupanj manje u moru i izvan njega. Uglavnom čekam da se temperatura povisi do 24 da bih umočila noge. Srpanj i kolovoz rezervirani su za grupne kupanjce i svakodnevne peripetije s rekvizitima, brdom djece u autu i neminovnom glavoboljom nakon trosatnog naganjanja po plažama od Čiova do Omiša. Sve to istrpim i dočekam zadnje trzaje da odahnem i napunim baterije kako i priliči. A ove godine ljeto je pokazalo sve svoje čari i nije odustalo ni na tren. Uvjerena sam da se svi slažete sa mnom da nikada nije ovako dugo trajalo sušno razdoblje pa su svi koji su mogli i htjeli mogli iskoristiti Dalmaciju u njenoj raskoši i ponudi. Rujan je predivan i svakome savjetujem da ga popuni aktivnostima koje se još uvijek mogu raditi na otvorenom, posebno onim morskim. Što smo stariji, shvaćamo da treba znati iskoristiti ono što nam se nudi. A more nam nudi mir, odmor, zdravlje, snove.

A s prvim kišama koje će uskoro isprati mirise ljeta, i ja ću su pozdraviti moje kutke sreće i odbrojavati mjesece do ponovnog susreta kožom od sol.

„I gledam more gdje se k meni penje
I slušam more d o b r o j u t r o veli
(…)
O d o b r o j u t r o more kažem tiho
(…)
I zagrli me more oko vrata
I more i ja i ja s morem zlatom
Sjedimo skupa na žalu vrh brijega
I smijemo se smijemo se moru“

Josip Pupačić

Jadranka Akelić

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.