Libar

Gonič zmajeva

Autor:  Khaled Hosseini
Izdavač: Vorto Palabra, 2018.

Gonič zmajeva prvi je roman afganistanskog pisca. Odmah je postao uspješnicom, a preveden je na više od 40 jezika. Hosseini je od 2006. Ambasador dobre volje UNHCR-a zbog svog humanitarnog rada prema ljudima zarobljenima u vihoru ratnih razaranja, korupcije i nasilja.

Hasan je nepismeni afganistanski dječak s nevjerojatnom sposobnošću da predosjeti na koje će mjesto sletjeti papirnati zmaj. Tridesetosmogodišnji Amir, Hasanov najbliži prijatelj, priča o svojem životnom putu koji vodi od Kabula do Pešavara u Pakistanu, te potom do San Francisca. Paralelno uz priču o dječačkom prijateljstvu koje razaraju strah, ljubomora i okrutnost, teče priča o modernom Afganistanu, nesretnoj zemlji koju je načela sovjetska okupacija,a potom dokrajčio talibanski režim.  Amirov osjećaj krivice koji ga proganja kad se sjeti svog razorenog grada dovodi ga do spašavanja Hasanovog siročeta razvijajući zaplet koji opčinja.

Posebna je kvaliteta knjige što nas ne lupa u glavu preočitim objašnjenjima već je sve ispričano iz perspektive dječaka koji jednostavno živi normalno do trenutka kada mora pobjeći pred talibanima.   Jako su zanimljivi i međuetnički odnosi unutar Afganistana, kao i odnos prema strancima. Od prve do zadnje stranice romana čitatelj u rukama drži knjigu čija snaga leži u piščevoj sposobnost emotivnog razgolićavanja likova.  Vrlo promišljeno, dobro strukturirano i zaokruženo djelo koje doista nije teško za preporučiti.

„Mnogo je djece u Afganistanu, ali malo je djetinjstva.“

Jadranka Akelić

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.