Libar

Hajduk može (i mora) biti prvak ove sezone

Jesen nam je zakucala na vrata, lišće mijenja boju, kiše su sve češće. A svaki pravi ljubitelj sporta zna da s jeseni kreću i ona istinska sportska uzbuđenja jer će krenuti lige u većini sportova, zahuktavaju se i nogometne lige, bliži se kraj kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Kataru i još mnogo toga. Ukratko, bit će ponešto za svakoga i svi zajedno ćemo moći uživati u tome, a vi ćete, naravno, o svemu tome čitati na Libru. No, prije nego se bacimo na druge sportove, još ćemo se, barem ovaj tjedan, zadržati na nogometu.
Gledao sam u četvrtak Dinamo protiv West Hama, susret zbog kojeg je odgođen derbi da bi se Modri mogli bolje spremiti za europsku avanturu. Pa sam onda u petak gledao utakmicu Hrvatskog dragovoljca i Rijeke, da bih ono što me zanimalo zaokružio u nedjelju utakmicom Osijeka i Gorice.
Vidio sam 11 golova, a zaključak je samo jedan. Hajduk ove godine može i mora biti prvak Hrvatske. Niti jedna od ove tri momčadi nije u ovom trenutku toliko bolja od Hajduka da Bijeli ne bi mogli biti ispred njih. Čak, pitanje je jesu li uopće bolji od Hajduka. E sad, logično je pitanje zašto sam napisao da Hajduk mora biti prvak već ove godine. Zbog Dinama. Bijeli moraju, baš kao i Rijeka one godine kada se okitila naslovom prvaka, iskoristiti tu jednu sezonu u kojoj Dinamo neće biti dovoljno dominantan da i s kombiniranim sastavom gazi sve po redu i završi prvenstvo s 20 bodova prednosti.
Mora se iskoristiti činjenica da je na klupi Dinama trener koji očito nije dorastao tome da vodi Dinamo jer će se uprava zagrebačkog kluba sigurno u jednom trenutku odlučiti na njegovu smjenu i tada će Dinamo, vrlo vjerojatno, ponovno početi rasti.
I baš zbog toga žalim što je jučerašnji derbi odgođen jer se Hajduk, uvjeren sam, mogao vinuti na prvo mjesto prvenstvene ljestvice.
No, što je, tu je. Dinamo neće od jednom postati čudesna momčad koja će gaziti sve pred sobom i upravo tu je ta velika Hajdukova šansa. Jer, ponavljam, Dinamo nagodinu neće biti ovoliko slab, u to sam siguran, ali bi taj naslov prvaka i Hajduku dao veliki zamah i možda bismo napokon mogli svjedočiti dugoročno stabilnom i jakom Hajduku.
Ne uspije li Hajduk ove godine doći do titule, bojim se da će se Dinamo do kraja sezone dovoljno stabilizirati i da bi nas ponovno mogla čekati dugogodišnja dominacija Modrih. A ona je dosadila i navijačima Dinama.
Može li to Hajduk? Život nas je naučio da budemo vječni skeptici, ali dok živimo dolikuje nam da se nadamo. Pa ću ovog puta reći da Hajduk to može i da bismo sljedećeg proljeća, kada sve zazeleni, a sunce obasja Poljud, mogli slaviti nešto veliko.

Luka Poropat

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.