Libar

Društvene mreže u srednjim godinama

Social networks! Čak i moja baka zna izgovoriti tu riječ. Ali, hvala Bogu dragome, ne zna ih koristiti. Nije baš ni pismena na papiru, a kamoli na internetima. Ima žena devedeset i koju, nije joj za zamjeriti. Dobro je još da zna kako se zove. Ali, ipak gleda nešto televizije, pa ju značenje i značaj ovog idioma nije mimoišlo. Zapravo, jesmo li mi svi skupa uopće svjesni koliko je važna ova nova kategorija modernog društva? U posljednjih dvadeset godina svijet se iz globalnog sela pretvorio u globalni dnevni boravak. Svi smo u istoj kaši. Samo, ima biti da je nas koji imamo plus 35 tehnologija malčice pregazila. Djeca se deboto rađaju s gadgetima u ruci, a prije nego nauče govoriti već skrolaju prstićima po ekranima i traže sebi prihvatljiv i gledljiv sadržaj. Budimo iskreni, više ni pisati ne znaju, osnovnoškolci koriste skraćenice i ne barataju najbolje olovkama. To je nama naša tehnologija dala.

A što je onda s nama koji smo zapeli negdje između? Priznajem, praktički ne mogu bez društvenih mreža. Nije samo posao otišao u te neslućene širine mreže koja spaja svijet, na društvenim aplikacijama  su nam svi znani i neznani koje volimo vidjeti, pa makar to bilo i virtualno.  Nema tome ni desetak godina, buknuo je Facebook. Svi su se prikačili na nj, prvo mlađarija, zatim oni  stariji. Pa je mladež pobjegla u Twitter, pa Instagram. Roditelji ih naravno slijedili. Potajno! Pa su ovi potajno Tik Tokali. Pa je generacija mama i tata današnjih tinejdžera napokon shvatila da se  njihova djeca ne žele s njima i online družiti. A cijelo to vrijeme ti isti roditelji, mahom ljudi srednjih godina, zgražaju se nad cjelokupnom situacijom i otuđenjem vlastite čeljadi. Kadli, i oni isto to čine. Uključujući i mene. Nisam nešto napredna u korištenju svih tih alata, ali ne budi mi teško, što se mora, brzo se nauči. I onda se nakačiš. Znate kako to ide… prvo nešto sitno pregledaš, baciš oko, pa napišeš status.  Na kraju postaneš influencer samo takvi. I posramiš svoju nasljednicu jer mama zna znanje. Mi koji smo eto odrasli bez mobitela, odigrali sve igre svijeta u dvorištima i na igralištima, pisali u spomenare i prisjećali se s nostalgijom svojih avantura postali smo žrtve društvenih mreža.

Svijet se promijenio. Mi smo svijet. Ali, pametnom upotrebom tehnologije možemo svejedno naučiti kako ga dijeliti. I veliki i mali!

Jadranka Akelić

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.