Libar

Sve što trebate znati o utakmici: Marko Livaja!

Nova utakmica i nova pobjeda na pogon Marka Livaje. Zapravo je ova uvodna rečenica teksta o sinoćnjoj Hajdukovoj utakmici rekla sve što trebate znati o njoj. I možda još da je Ivan Bebek sudio katastrofalno. A kada najbolji hrvatski sudac sudi kako je on jučer, onda znate zašto naših sudaca nema nikad nigdje i zašto ih još dugo vremena neće biti.
A sada o samoj utakmici. Prvo poluvrijeme jasno je pokazalo zašto postoji ogromna skepsa kada govorimo o Hajdukovim dosezima ove sezone. Iako nakrcana nominalno jakim imenima, onima koja ne treba guglati, momčad ne igra lijepo za oko, teško probija protivničku obranu, a na kraju dana sve ovisi o tome kakav je dan Marka Livaje. I sreća je Hajdukova što Livaja u zadnja dva mjeseca zaista igra u formi života.
Koliko je dobar bit će vam jasno jer ćemo svaki put kada budemo spominjali Hajdukovu šansu spomenuti i njegovo ime. Prva situacija dogodila se u devetoj minuti susreta kada je Livaja pao u kaznenom prostoru, dojma smo da se situacija možda trebala pregledati na VAR-u, ali Bebek je umjesto toga samo pokazao Livaji žuti karton. Uzaludni su bili protesti reprezentativnog napadača i njegovih suigrača, Bebek je, što bi se reklo, ostao nijem.
Veliku je prigodu u 17. minuti imao Sahiti kojeg je u šansu izbacio, a tko drugi nego Livaja, ali je vratar Dinama Ivan Nevistić odlično obranio njegov šut i sačuvao svoju mrežu. Do kraja prvog dijela gledali smo mlaku i slabašnu Hajdukovu predstavu, a Lokomotiva je nešto pokušavala prema naprijed, mogla je možda biti i konkretnija zahvaljujući smušenosti Hajdukovih igrača, ali nisu ozbiljnije zaprijetili Kaliniću. Hajdukova obrana i vezni red djelovali su dosta neuigrano i nekoordinirano, kako doduše djeluju tijekom dobrog dijela sezone, ali gosti, srećom, nisu znali iskoristiti tu situaciju.
Iz drugog dijela ćemo izdvojiti samo četiri situacije, a to će također biti ilustracija kakvu smo utakmicu gledali. Livaja se fantastično riješio obrambenog igrača, tukao s dvadesetak metara i pogodio vratnicu, Pivarić je za Lokomotivu promašio ogromnu priliku u 69. minuti, a onda smo u 81. minuti stigli do rješenja utakmice.
Mlakar je poslao jednu sjajnu loptu s lijeve strane, Livaja je fantastično utrčao između dva braniča gostiju izbjegavši zaleđe za milimetar i glavom poentirao za vodstvo Bijelih i, pokazat će se, konačnu pobjedu i tri boda.
Mogli su gosti do boda duboko u sudačkoj nadoknadi, ali je Kalinić odlično zaustavio Kačavendin udarac te je Hajduk na taj način stigao do vrijedna tri boda u utrci za naslov prvaka.
Sve u svemu, blijeda predstava koju nećemo pamtiti ni po čemu osim po još jednom trenutku genijalnosti najboljeg igrača HNL-a Marka Livaje. Idući Hajdukov protivnik je Osijek, a Gustafsson će morati naći recept kako do bodova jer s onim što je Hajduk prikazao jučer teško će doći do njih. Srećom, vraća se Krovinović pa bi broj krivih dodavanja morao pasti, uvjereni smo u to. Jer ako može biti više krivih predaja i pogrešaka nego ih je bilo jučer, jao si ga nama.

Andrija Mandić

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.