Libar

Generalka

Svako godišnje doba kao da je novi početak. Za žene, posebno one koje imaju djecu, uistinu i jeste. To su prilike za generalno čišćenje stana. Dakle, kao da u bitku krećemo.

Svi članovi kućanstva pretvaraju se u bojnike, vojska dobije svoje zadatke, strategija se crta i nadopunjuje. Muž uglavnom biva zadužen za pomicanje teškog pokućstva ili brisanje prašine s ormara. Jedini problem s ovom taktikom je ta da se odrađuje uglavnom pred kraj ofenzive, a ne odmah, jer nikome ne padne na pamet činjenica da prašina pada po podu. Čistom. Sizifov posao je to! Muž  je također podoban i sposoban za skidanje zavjesa i vješanje s okna ne bi li oprao vanjsku stranu prozora. Ovo me podsjetilo na mog oca koji je svojedobno redovito visio s balkona prvog kata i čistio balkonsku kliznu stijenku. Od te slike još imam noćne more i apsolutno odbijam ostakliti balkone na stanu ili vikendici. Što još suprug može? Paaaa, može stajati u stavu pozor i čekati eventualne daljnje naredbe ili kritike na račun sporosti. Onda su tu djeca. Koja djeca, pitate se? Potomci uglavnom kupe u vreće za smeće sve što je matica odredila za baciti. I onda odu i nema ih. Zaigrali se kraj kontejnera. A naša se borkinja hvata u koštac s prebacivanjem tople i hladne odjeće, spremanja cipela u kutije koje idu ispod kreveta, vađenjem svih tanjura i čaša iz kuhinjskih ormarića i brisanjem svakog ugla do kojeg neredovito stiže u svakodnevnim rutinskim prebrisavanjima. Usisavanje, detaljno ribanje fuga, kupaonski blokovi, kade, skidanje kamenca. Školjka je posebna priča. Doduše, to je svakodnevna prepreka idiličnim odnosima supružnika. Jer, daska gore-dolje??? Halo, čemu služi? Poklopac? Ništa, jel’?

Ono što je novost kod dosta mojih prijateljica je posjedovanje mini-washa. Eee, to je hit. Podovi sada blistaju kao novi, bez klečanja i mukotrpnog povlačenja ruke. Četiri puta godišnje upala mišića dokaz je ženskog napada i repetiranja oruž(đ)a. Koliko sam uspjela shvatiti, nijedna od nas to baš i ne voli raditi, ubije nas išijas, umor razdire, ali tu smo jedna za drugu kad se počnemo jadati na jalovost upozorenja koja idu u pravcu vojske koja bi nam trebala izvojevati bitku protiv prašine i nečistoća. Svake godine bar triput smo u potpunoj ofenzivi. I svake godine to nas ojača. Jer nas nije ubilo. A naši domovi dokaz su da trud nije bio uzaludan. I da su žene bolje generalice!

Jadranka Akelić

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.