Libar

Split na početku sezone ima puno problema, Subotić će ih morati rješavati u hodu

Završen je devetodnevni ciklus od četiri teške utakmice za KK Split pa možemo sabrati prve dojmove s otvaranja sezone. Kvalifikacije za ulazak u Ligu prvaka namjerno ne spominjemo sada i o njima više nećemo pisati jer, realno, potpuno je jasno da je momčad tamo išla više turistički nego sa stvarnim šansama za nekakav ozbiljniji rezultat i plasman u treće po snazi europsko natjecanje.
Sezona je, dakle, zapravo otvorena porazom od Cedevite Junior u prvom kolu HT Premijer lige, potom je upisan težak poraz u Beogradu protiv Crvene zvezde, a onda su došle dvije utakmice koje su donekle popravile dojam. Na Gripama je u sklopu drugog kola HT Premijer lige pala Cibona, a onda je u drugom kolu ABA lige pružen solidan otpor, po imenima puno jačem, Partizanu.
Ponovno prolaziti svaku utakmicu ne bi imalo nimalo smisla jer smo o svakoj posebno pisali, ali probat ćemo izdvojiti neke najočitije stvari.

PREMALA MINUTAŽA MLADIH
Runjić i Perasović igraju premalo. Kao jedina dva mlada igrača ponikla u klubu ovi bi mladići jednostavno morali dobivati više prilike. Dogodi se da jedan od njih i odigra koju minutu više nego inače, ali sve je to premalo. Netko će reći da im je učinak slab i kada igraju, i s time se moramo složiti. To je neosporna i neoboriva činjenica, ali isto je tako činjenica i da mladom igraču treba samopouzdanja, da mora imati i loš dan ponekad da bi do njega došao, ali ako ne igra i ne dobiva priliku kao što njih dvojica ne dobivaju, teško će i do samopouzdanja. No, na svu sreću utakmica ima dovoljno pa se nadamo da će biti i minuta za najmlađe jer ne bude li, veliko je pitanje gdje ovo sve vodi i za koga se ovo igra.

OČAJAN ŠUT
Splitov šut je očajan. Ne znamo što bismo više od toga rekli na ovu temu. Da, pripreme su krenule kasno, ruke su teške, isto kao i noge, sto se izgovora može naći. Ali 7/37 za tricu protiv Partizana, od toga dvije ubačene više iz očaja znak su za alarm. Amerikanizacija košarke očito je zahvatila i Split pa tako Žuti nerijetko ispucaju više trica nego dvica u utakmici… No, to je zapravo za jednu širu temu i analizu same igre. Kako god, šut mora proraditi jer ne krene li, neće biti dobro.

NEUIGRANOST
Split je potpuno neuigran i to se vidi golim okom. Ne trebate biti previše stručni da vidite da većina akcija još nije dovoljno uigrana, da se suigrači baš i ne razumiju, da su neki igrači koji bi trebali biti nositelji igre potpuno ‘out’. No, tu najmanje možemo kriviti igrače, nisu oni krivi što su pripreme počele kada su počele, vjerujemo da će tu sve brzo sjesti na mjesto.

POMACI SE VIDE
Iako je ovo daleko od bilo čega ozbiljnog, pomaci u odnosu na prve dvije utakmice, pa i one iz kvalifikacija se jasno vide. Prije svega u voljnom momentu, očita je borba za minute na parketu, a i igra počinje dobivati obrise. Presporo, ali počinje.

SUBOTIĆU TREBA DATI VREMENA
Vrijeme prilagodbe imali su i svi prije njega, bez obzira na rezultate, na trenera, barem za sada, ne treba osuti drvlje i kamenje. Subotiću je ovo prvi samostalni posao i treba mu pružiti maksimalnu podršku.

Sve u svemu, iza Splita je teških desetak dana u kojima se puno putovalo, puno igralo, a rezultat svega je osrednji. Ipak, sezona je tek počela, nadamo se da će se greške uspješno ispravljati u hodu jer drugog načina ni nema. Sada je na rasporedu utakmica s Furnirom u gostima u kojoj bi se moralo doći do pobjede, a onda idući tjedan najprije u Split dolazi Gorica pa se ide Budućnosti u Podgoricu, no o tome ćemo više idući tjedan.

Luka Poropat

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.