Libar

Hrvatski nogomet prepun je ‘bebeka’, a sve što je izgovorio najviše govori o njemu samom

Sramotna glasovna poruka poslana od strane Ivana Bebeka u kojoj vrijeđa Hajduk, navijače Hajduka i novinara Dalmatinskog portala Blaža Duplančića šokirala je javnost. Riječki djelitelj pravde nazvao je Duplančića ‘štenetom oslobođenim tjelesnog i smećem’, za navijače Hajduka ustvrdio je da ‘mijauču’, a svi, kako on kaže, koji su duže u nogometu već su ‘navikli na iste scenarije iz ove kuhinje dolje’.
Mogli bismo Bebeka pitati koji su to scenariji dolje, ali navodno će danas na press konferenciji objasniti svoju stranu priče pa ćemo pričekati da vidimo što ima za reći. No, možemo se, dok čekamo, prisjetiti ‘scenarija iz kuhinje dolje’ po receptu Ivana Bebeka. Izmišljeni kazneni udarci, kartoni, Vrsaljkovo igranje rukom u kaznenom prostoru i ona slavna Bebekova ‘Ne mogu ti za ovo svirati penal’, neujednačeni kriteriji… Zvuči poznato? Da, to su samo situacije iz utakmica u kojima je Bebek bio redatelj i glavni glumac, a koje su, kako bi on rekao, kod svih koji su duže u nogometu, dobili negativne recenzije.
Ali, znate što? Mislim da Ivan Bebek uopće ne sudi tako jer on nekoga želi oštetiti. Pa sjećate li se da je on jedno vrijeme figurirao kao ‘Hajdukov sudac’ koji sudi na štetu Dinama? Da, zaista je.
Uvjeren sam da ne postoji klub kojeg Bebek nije barem malo oštetio. U HNL-u definitivno, ali i u europskim utakmicama koje je sudio. Razlog tomu je da Ivan Bebek jednostavno ne zna. On je loš sudac koji klubove oštećuje jer ne može trkački pratiti čak ni tempo ove lige, zato što zbog neznanja radi potpuno krive procjene, zbog toga što ne vjeruje sugestijama pomoćnika…
I kada bi on bio jedini problem u hrvatskom suđenju mi bismo bili zemlja koja daje po dva suca na svako veliko natjecanje. Ali, on zaista je najbolji hrvatski sudac. I to je najtužnije od svega. Hrvatska sudačka organizacija prepuna je ‘bebeka’, tatinih sinova imate koliko hoćete, a jedna im je stvar zajednička. Svi su oni jednostavno loši suci.
Nje li sramotno da država koja je viceprvak svijeta nikada nije imala suca na velikom natjecanju? Nije li sramotno da nakon nekih utakmica dobar dio sportske Europe piše o greškama naših arbitara? S našim se sucima ismijavaju diljem kontinenta. I to je najveći poraz hrvatskog nogometa. Ne nekakva rečenica Ivana Bebeka u kojoj on vrijeđa navijače Hajduka i novinare. To je samo odraz njegove (ne)kulture.
Bebek nije, budimo realni, ni prvi ni zadnji koji će vrijeđati navijače, koristiti neprimjeren rječnik u ophođenju s navijačima/dužnosnicima/novinarima. On je samo produkt sustava. Onog sustava koji nije iznjedrio ništa dobro. Sustava koji je najlošiji u hrvatskom nogometu i u kojem se rade samo nekakve kozmetičke promjene, a krajnji rezultat bude isti. Hrpa loših sudaca koji frustriraju navijače, dužnosnike i sve ostale involvirane u nogomet.

Luka Poropat

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.