Libar

Ovogodišnja Cibona pokazatelj je Zadru i Splitu kako slagati momčad, a sutra nas u Višnjiku očekuje košarkaška poslastica

Pred košarkašima Zadra četiri su domaće utakmice, a ona sutrašnja, prva u nizu, vjerojatno je i najbitnija. U Višnjik dolazi Cibona u sklopu trećeg kola ABA lige, a eventualni novi poraz gurnuo bi Zadrane u jako tešku poziciju uoči nastavka natjecanja. Nakon uvodnih poraza od Partizana i Studentskog centra, pobjeda nad Cibonom nameće se kao imperativ. Derbi hrvatske košarke, nadamo se, bit će prava poslastica za košarkaške sladokusce.
Da su u Zadru svjesni nedostataka u momčadi i problema koje imaju te da na njima rade postalo je jasno jučer kada su u svoje redove vratili Pavla Marčinkovića. Nakon četiri godine u Splitu i nekoliko utakmica u Soniku, Marčinković je uspio pronaći zajednički jezik sa svojim matičnim klubom, a zadovoljstvo njegovim dolaskom nije krio trener Ivan Perinčić.
– Jako mi je drago da smo ovako brzo uspjeli realizirati potpis Pavla Marčinkovića. On je sjajan igrač, hrvatski reprezentativac, još ovog ljeta je bio moja velika želja, međutim, nismo to uspjeli realizirati. Zahvalan sam ljudima u klubu što smo ovaj potpis sad realizirali, jer će nam Pavle pomoći u svim segmentima igre, zaključio je Perinčić.
A potpis Marčinkovića bitan je i iz razloga što jedan igrač napušta redove Zadra. Kevin Harris prvi je, nazovimo to, ‘žeton’ koji je KK Zadar prokockao ove sezone. Amerikanac nakon svega pet utakmica napušta redove hrvatskog prvaka, a trener Perinčić kaže da su u pitanju obiteljski razlozi.
Nije to ništa neuobičajeno u hrvatskoj košarci. Svake godine naši klubovi promijene po nekoliko stranaca dok ne nađu one kojima su zadovoljni, ali sigurno je da se dogovor s Marčinkovićem mogao postići i ranije pa ekshibicija poput ove s Harrisom možda ne bi ni bilo. No, navikli smo na to.
Zadar, dakle, dočekuje Cibonu u ne baš idealnim uvjetima, ali ne bi bilo prvi puta da se momčad s Višnjika pokaže najboljom kada je najpotrebnije.
S druge strane, Cibona u Zadar stiže u potpuno drugačijem raspoloženju. Zagrepčani su u prva dva kola ABA lige upisali pobjede i sutrašnja im utakmica nije presudna. No, svjesni su zasigurno da bi ih eventualna treća pobjeda na otvaranju sezone gurnula u puno mirnije vode pa možemo očekivati da će i gosti ići na pobjedu.
U dosadašnjem dijelu sezone sjajne partije pružaju Cibonini stranci. Iako smo se nadali eksploziji naših mladih igrača u redovima Vukova, za sada su glavne vedete Nathan Reuvers, Jose Vildoza i Amar Gegić koji su baš protiv Mege u drugom kolu bili najbolji pojedinci susreta. No, bez obzira na to, ovo je samo pokazatelj koliko znači složiti momčad na vrijeme, prije priprema, i to je definitivno primjer kojim se za iduću sezonu moraju povesti i Zadar i Split ako žele nešto ozbiljnije napraviti.
Pridruži li se sjajnom stranom trojcu i koji od mladih hrvatskih igrača, Cibona bi mogla biti nezaustavljiva u domaćim natjecanjima, a i u ABA ligi sigurno neće biti kanta za napucavanje kao što je znala biti.
Sve u svemu, Cibona u sutrašnju utakmicu ulazi kao favorit, ali Zadra se, bez obzira na slabiju formu, ne smije otpisati. U Višnjiku su padale i jače momčadi od ove Cibone, a sutrašnja je utakmica ona u kojoj mogu pokazati karakter i okrenuti smjer.

Luka Poropat

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.