Libar

Uzbudljiv kvalifikacijski dan, mnogima je večeras – biti ili ne biti

Kvalifikacije za odlazak na Svjetsko prvenstvo bliže se svome kraju, ušli smo u pretposljednji ‘prozor’, a osim utakmice Hrvatske i Cipra, koja je nama najbitnija, večerašnji će program ponuditi još nekoliko zanimljivih utakmica koje bi nekim momčadima mogle polako trasirati put u Katar.
Krenut ćemo, naravno, s dva preostala dvoboja naše skupine. Malta dočekuje Sloveniju, a Rusija Slovačku i već večeras bi puno stvari moglo biti jasnije u našoj skupini. Pobjedama Slovenije i Rusije, koje su, recimo tako, realne u ovome trenutku, te naravno Hrvatske koju svi očekujemo, u igri za direktan plasman na Svjetsko prvenstvo ostale bi četiri reprezentacije, ali bi šanse Slovačke i Slovenije za prolazak dalje ostale samo teoretske dok bi se prava borba vodila između Hrvatske i Rusije. Takva se situacija predviđala odmah po izvlačenju skupine, a sada bi, duboko u kvalifikacijama, mogla dobiti i potvrdu.
U skupini G veliku borbu za odlazak u Katar vode Nizozemska, Norveška i Turska. Nizozemci i Norvežani imaju po 13 bodova iz četiri utakmice, dok su Turci na 11. Upravo će Turci i Norvežani danas igrati međusobno u Istanbulu, a Turcima je pobjeda imperativ jer remijem vrlo vjerojatno idu četiri boda iza Nizozemske koja će vrlo vjerojatno svladati slabašnu Latviju, a poraz ih gotovo sigurno izbacuje iz svih kombinacija za prolazak dalje. Posljednji par te skupine čine Crna Gora i Gibraltar, a u toj se utakmici očekuje laka pobjeda naših susjeda.
U skupini J velik korak prema Kataru može napraviti Njemačka koja dočekuje Rumunjsku, u igru za dodatne kvalifikacije mogla bi se uključiti Sjeverna Makedonija koja gostuje u Lihtenštajnu, a Island će pokušati pomrsiti račune Armeniji koja je nakon sjajnog starta u kvalifikacije ipak posustala i sada ih čeka borba za drugo mjesto s Rumunjima i Makedoncima.
Vrlo je važna i utakmica Češke i Walesa jer bi mogla odlučivati o drugom mjestu u skupini E, iz koje je Belgija već gotovo osigurala plasman na Mundial. Češka nakon pet odigranih susreta ima sedam bodova, baš kao i Wales koji je odigrao četiri utakmice. Eventualnom pobjedom Wales bi napravio velik korak prema dodatnim kvalifikacijama, a postojala bi i šansa da zaprijete Belgiji na prvom mjestu. Češkoj je ova utakmica biti ili ne biti jer porazom gube gotovo sve šanse da se domognu Katara. Utakmicu bez prevelikog rezultatskog značaja u skupini E igraju Estonija i Bjelorusija. Pa iako se i jedni i drugi još mogu umiješati u borbu za kvalifikacije, smatramo da se to neće dogoditi pa smo ih stoga i ostavili za sam kraj današnje najave.
Imat ćemo večeras, vjerujemo, priliku uživati u dobrom nogometu, a već će danas, barem u ove četiri skupine, puno stvari biti jasnije pa bismo za koji dan mogli imati i prve putnike na Svjetsko prvenstvo.

Andrija Mandić

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.