Libar

Hrvatska bez veće muke razbila slabašni Cipar

Vatreni su korak bliže Svjetskom prvenstvu. Visoka pobjeda na Cipru gurnula je Hrvatsku jednu stepenicu bliže Kataru, ali s obzirom da je i Rusija slavila možemo reći da je i tri kola do kraja kvalifikacija ‘ista meta, isto odstojanje’.
Nije ovo bila predstava naših reprezentativaca o kojoj ćemo dugo pričati ili je pamtiti po nečemu spektakularnom, ali ono najvažnije – pobjeda i tri boda, ostvareno je.
Dugo su Vatreni lomili otpor domaćina i napokon ga slomili u 23. minuti utakmice. Kramarić je matirao Michaila za veliko slavlje naših igrača, klupe i navijača, ali ukazao se VAR i opravdano poništio pogodak napadača Hoffenheima.
Nastavili su naši igrači dominirati i dalje, a bolja igra napokon je došla na naplatu u drugoj minuti sudačke nadoknade. Naša dva najiskusnija, a usudili bismo se reći i najbolja, igrača Modrić i Perišić ubilježili su asistenciju i pogodak za vodstvo Hrvatske nakon lijepe akcije. Pogodak u posljednjim trenucima prvog dijela zasigurno je našim igračima dao vjetar u leđa, ali i mirnoću zbog saznanja da su od tog trenutka apsolutno sve držali u svojim rukama.
Drugo poluvrijeme krenulo je, baš kao i prvu, s ogromnom terenskom inicijativom Hrvatske, a točku na i ove utakmice mogao je staviti Luka Modrić u 54. minuti, ali je propustio realizirati kazneni udarac i time zapečatiti sudbinu Ciprana u ovoj utakmici.
Domaćini zaista nisu prijetili golu Livakoviću, no postojala je bojazan da bi neki zalutali metak mogao promijeniti tijek utakmice. To se, na sreću, nije dogodilo, a posao su za našu reprezentaciju dovršili Gvardiol pogotkom u 80. minuti te Livaja koji je ušao s klupe i poentirao u drugoj minuti sudačke nadoknade za konačnih 3:0.
Razlika u kvaliteti Hrvatske i Cipra zaista je ogromna i upravo tu leži ključ lagane pobjede Dalićeve momčadi. Vatreni nisu odigrali pretjerano dobru utakmicu, ali su i takvi bez poteškoća slavili protiv slabašnih Ciprana. Valja notirati da su debitantski nastup upisala dvojica nogometaša, a jedan od njih, Josip Stanišić, krenuo je od prve minute na poziciji desnog bočnog. Teško mu je dati objektivnu ocjenu s obzirom na to da mu je ovo bio prvi nastup i da su svjetla reflektora bila uprta u njega, a uz to nije ni igrao na svojoj prirodnoj poziciji. Stanišić je, pisali smo o tome, primarno stoper, a bekovske pozicije igra kada ih u Bayernu nema tko pokriti.
Dobra je stvar imati tako polivalentnog igrača, ali momka bi možda trebalo isprobati na njegovoj prirodnoj poziciji. Drugi debitant bio je Kristijan Jakić koji je ušao u završnici susreta, a sigurno je da i s njim dobivamo jednu opciju više što je sjajna vijest.
Hrvatskoj već u ponedjeljak slijedi nova utakmica koja će zasigurno biti puno teža od jučerašnje. Slovaci su praktički ispali iz kombinacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo, ali sigurno je da će željeti našoj reprezentaciji pomrsiti račune.

Andrija Mandić

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.