Libar

Kralj Cigana završio trilogiju protiv Wildera i dokazao da je nedodirljiv

Tyson Fury zatvorio je trilogiju s Deontayjem Wilderom. Trijumfom u Las Vegasu, nokautom u 11. rundi, cijelom je svijetu pokazao da njihov rivalitet zapravo nikada nije trebao postati trilogija jer je već u prve dvije borbe, posebno u drugoj koju je dobio predajom Amerikančeva kuta u sedmoj rundi, pokazao da je jednostavno bolji boksač. A noćas je pokazao da ga Wilder, vrlo vjerojatno, ne bi pobijedio za dva života.
Imao je Wilder, doduše, noćas, baš kao i u prvom dvoboju koji je proglašen neriješenim, malih epizoda u kojima se čini kao dostojan protivnik, čak je u četvrtoj rundi i dva puta slao Furyja na pod, ali razlika je u ostatku meča bila jasna čak i onima koji boks prate površno, a usudili bismo se reći, čak i onima koji boks ne prate uopće.
A Fury je ponovno pokazao od kakvog je materijala sazdan. Kralj Cigana dokazao je da je najbolji boksač današnjice (pound for pound, ne samo teške kategorije), a bude li sreće i Usik još jednom svlada Joshuu, imat ćemo priliku gledati dvoboj dvojice najboljih, boksački spektakl koji nije viđen godinama.
Jer, iako Britanci zazivaju dvoboj svoje dvojice predstavnika, Joshue i Furyja, on bi zaista bio besmislen. Joshua bi, budimo realni, prošao jednako kao I Wilder. Zato će svi ljubitelji boksa, vjerujem, u uzvratu Joshue i Usika navijati za Ukrajinca jer on bi, uvjereni smo, imao što reći protiv Furyja.
Boks, posebno teška kategorija, dugo su godina bili u svojevrsnom vakuumu zbog dominacije braće Kličko, posebno Vladimirove koja je trajala 10 godina. Ukrajinska braća jedni su od najboljih teškaša svih vremena, ali njihova je kvaliteta, koliko god paradoksalno bilo, ubijala boks. Zaista nisu imali dostojnog protivnika, a tada 40-godišnji Vladimir pružao je fantastičan otpor upravo donedavnom kralju kategorije Joshui, a Fury ga, za razliku od većine ostalih koje je rješavao nokautom, nije uspio pobijediti prije kraja meča.
Pa iako ćemo braću zauvijek pamtiti po nevjerojatnim rezultatima, promjene koje su se dogodile njihovim odlaskom najbolje su stvari koje su se mogle dogoditi boksu. U vrhu imamo nekoliko atraktivnih boksača, neizvjesnost je nikada veća, mnogi mladi asovi kucaju na vrata, ali morat će se ipak malo strpiti da Usik i Joshua odrade barem drugi meč, zatim će Fury nalupati nekog zalutalog ambicioznog boksača, a onda ćemo, valjda, dočekati i taj supermeč Fury-Joshua/Usik.
Ako ništa drugo, iz priče o borbi za titulu sada je zauvijek, vjerojatno, ispao Wilder, vrlo vjerojatno ni Povetkin neće dobiti novu priliku, ali boksa, i to dobrog, će biti i dalje. A Tysonu Furyju jedan veliki naklon na kraju dana. Dominacija kojom je riješio bivšeg svjetskog prvaka rijetko je viđena i za svaki respekt.

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.