Libar

Splitski političari na KK Splitu skupljaju bodove, a vjerojatno bi mu i pomogli samo da znaju išta

Igraju se političari s KK Splitom kao da im je ćaćin. Skupljaju političke poene da bi ostali ili eventualno došli na vlast. A kada bi zbrojili sve ljude koji su čuli za te političke liliputance iz Splita, za ta oličenja nebitnosti, i onda još taj broj pomnožili s 50, i dalje bi taj broj bio 50 puta manji nego broj onih koji su čuli za Jugoplastiku i igrače koje je ona stvorila.
I tako je ovih dana splitska gradska vlast pozajmila KK Splitu 960 tisuća kuna da bi klub mogao nastaviti nesmetano funkcionirati. A taj smo podatak saznali od jednog gradskog vijećnika koji ju je objavio na Facebooku. Znači, nije ju gradska vlast ili ne daj Bože gradonačelnik iskomunicirao s javnošću, nego gradski vijećnik ogorčen što njegova ideja o tematskoj sjednici nije prošla. Pa da malo zakači gradonačelnika koji očito nije baš bio voljan javiti da je grad klubu pozajmio novce.
I tako, zapravo, najveći košarkaški klub 20. stoljeća služi kao poligon političarima za pokazivanje snage. Stavljaju ga u usta, govore koliko im je važan, a to, naravno, stane na riječima. Čak idu i na utakmice, znate. Iz svih političkih opcija ih možete vidjeti na tribinama. To je očito in. Deklarativno davati podršku, ali ništa ne raditi da bi klubu zaista i pomogli.
No, ja čak ne mislim da oni ne žele pomoći. Čini mi se da je situacija slična kao i u gradu Zagrebu sa strankom Možemo! koja svoje neznanje ispoljava iz dana u dan. Splitski političari ne znaju ništa, a kamoli voditi grad ili klub. Oni ne znaju, uz časne izuzetke, raditi ni svoje poslove u kojima su bili prije politike. Jer da znaju, vrlo vjerojatno ne bi ni išli u politiku. Oni se ne znaju ponašati u skladu s normama koje se od njih očekuju, ne znaju na dane ni o čemu je sjednica kojoj prisustvuju, pa zašto bi onda znali raspolagati tuđim novcem. No, to neznanje ih neće spriječiti da se prave da znaju i igraju se tradicijom kao da su je oni osobno ili njihovi očevi stvarali.
Upravo suprotno, na toj će tradiciji, veličini koju oni neće doseći za sto svojih liliputskih života, oni skupljati bodove i uvjeravati se međusobno da dobro ili krivo rade, ovisi s kime razgovaraju. Svi do jednog, neovisno o političkoj opciji. Stvarno ne radim razliku između vladajućih, oporbe i bilo koga. Svi su u nekom trenutku imali priliku pokazati da znaju. I pokazali su da nemaju pojma.
Ne znam samo čemu smo se mi svi skupa nadali. Da će napokon doći netko tko zna ili kome je makar stalo da nauči? Bajke su za djecu, a mi smo svi trebali već davno odrasti.

Luka Poropat

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.