Libar

Hajduk traži pobjedu na Šubićevcu, no u tome bi ga mogli sputati izostanci stožernih igrača

Hajduk u okviru 12. kola HT Prve lige u nedjelju od 17:30 sati gostuje kod Šibenika, u dvoboj koji je ujedno i prva utakmica za obje momčadi nakon reprezentativne pauze. Može se reći da je to i jedina sličnost u situacijama u kojima se ove dvije ekipe nalaze, budući da će splitska momčad pobjedom tražiti ostanak u koraku s ostalim pretendentima na prvo mjesto, dok će Šibenčani, pak, pokušati bar na neko vrijeme osigurati sredinu prvenstvene ljestvice.

Momčad Jensa Gustafssona već je dokazala svoju nadmoć u ‘manjim utakmicama’, izgubivši bodove u remiju na početku sezone, pa je s te strane itekako opravdana uloga favorita koja se pripisuje splitskoj momčadi. Međutim, ovog puta postojat će velika otegotna okolnost u vidu ozljeda koje su snašle Hajdukovce, budući da će ‘Bijeli’ na put morati bez čak sedmorice igrača. Već otprije su ozlijeđeni Posavec i Eduok, a u bolničku listu upisali su se i Krovinović, Čuić, Vuković i Elez. Izostat će i Marko Livaja, ponajbolji igrač ‘Bijelih’, koji će zbog tri akumulirana žuta kartona morati propustiti susret.

Neosporno je da je izostanak nekoliko ključnih igrača veliki hendikep za Gustafssona, koji će zaobilaznim putem i potencijalnom promjenom taktičkih postavki ipak morati doći do tri boda kako bi ostao u stopu s konkurencijom. Kao logično rješenje se na mjestu polušpice nameće Emir Sahiti, koji je tu poziciju okupirao i prije svog odlaska na posudbu, baš u redove Šibenika, dok bi na njegovoj poziciji mogao zaigrati Alexander Kačaniklić. Ozljedama masakrirani vezni red gotovo sigurno će predvoditi Marco Fossati, dok bi uz njega trebao zaigrati Jani Atanasov, ne odluči li se Šveđanin za veliko iznenađenje i uvrsti nekog talentiranog juniora Brkljaču u prvih jedanaest.

Dojam je da bi u obrani umjesto Čoline trebao početi i Melnjak, budući da se mladi hrvatski reprezentativac tek vratio s internacionalnih obveza, a ozlijeđenog Eleza trebao bi nadomjestiti Katić, koji se dokazao dobrom igrom prošlog tjedna u Zadru.

– Momčad je spremna za ovo i nije bila jedinstvena prije dva mjeseca kao sada. Sada Livajin izostanak bolje možemo nadoknaditi nego što je to bilo prije dva mjeseca. Dosta je sjajnih stvari on napravio, ali sada mi moramo pokazati da možemo pobijediti i bez njega. Uvjeren sam da to igrači mogu – kazao je Gustafsson u najavi dvoboja.

Bilo kako bilo, opcije postoje. Na Hajdukovom je treneru da ovu situaciju prebrodi i na Poljud donese sva tri boda, kako zna i umije jer se na ovakvim utakmicama ne smije gubiti prvenstvo i korak za protivnikom. Obzirom na povremeno negodovanje navijača, dobar nastup u ovom susretu je ključan želi li osigurati mir na klupi neko vrijeme. A nema boljeg recepta za to nego tri boda s neugodnog gostovanja.

Roko Uvodić

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.