Libar

Životinjska farma

George Orwell je pseudonim za britanskog novinara i pisca Erica Arthura Blaita koji je svojim najpoznatijim djelom „ Životinjska farma“ izdanim 1945. godine probudio svijet iz sna pokazavši mogućnost kritičkog razmišljanja o problemima o kojima se u tadašnje vrijeme nije smjelo javno govoriti. Zbog neprimjerenog sadržaja djelo je zabranjeno, no danas je važna srednjoškolska lektira koja potiče adolescente da razvijaju kritiku o današnjem društvu, zakonima, pravima… Mnogi pisci koji su se okušali u pisanju satira, pokušavali su svojim djelima doprijeti do čitateljeve savjesti i zdravog razuma potičući promišljanja o problemima koje je nužno rješavati za daljnji opstanak ljudi na zemlji. Satira je književni oblik u kojem pisac kritizira i osuđuje određene karakteristike, vjerovanja ili pak političku ideologiju.

Na samome početku Orwell nas upoznaje s Vlastelinskom farmom gospodina Jonesa koji je smatran brižnim vladarom sve dok nije izgubio smisao i ljepotu života prepustivši se alkoholu. Dopustivši svojoj goroj strani da pobjedi izgubio je sve pa tako naposljetku i život. Životinje nezadovoljne uvjetima u kojima žive i načinu odnošenja prema njima digle su uspješnu pobunu te tako zavladale farmom . S prisutnošću Snowballa, vlada idila u kojoj su sve životinje ravnopravne, no skrivenom urotom Napoleona i njegovih sljedbenika prvobitni cilj poboljšanja životnih uvjeta te postavljanja ravnopravnosti pao je u vodu. Snowball prisiljen pobjeći s farme kako bi si spasio živu glavu ostavio je bespomoćne životinje u živome pijesku. Razlike među vladajućim svinjama i ostalim životinjama postaju sve jasnije Snowballovim odlaskom. Svinje kao vođe uživaju sve dobrobiti farme dok ostale životinje vrijedno rade kako bi živjele u gorim uvjetima no što su živjele prije. Društveni sustav je koncizno podijeljen na dvije skupine. Farmom su vladale inteligentne vođe među kojima su bili sebični diktatori koji su željeli sebi udovoljiti, a ostale, neinteligentne životinje ostaviti u muci zaslijepljene vješto uvježbanim govorima Napoleonovog sljedbenika Squalera. Napoleon je uzrokovao propast životinjske farme sebičnošću svojih bezobzirnih zahtjeva pretvorivši se čovjeka kojeg je prezirao  uzrokujući smrt i propast jedinih članova  farme koji su uistinu vrijedili.

U svojoj političkoj satiri Orwell nas upoznaje s elementima basne alegorijski osuđujući komunističku vlast i sovjetskog diktatora Staljina koji je izokrenuo prvotni cilj uspostavivši kult ličnosti, staljinizam. Bijesan na groznu sudbinu koja je zadesila carsku obitelj i ruski narod prepričava i osuđuje Listopadsku revoluciju dajući nam do znanja da svaki lik, građevina i događaj predstavlja predmet izrugivanja i osuđivanja tadašnjeg vremena. Animalizam predstavlja komunizam, Stari Major Lenjina, Napoleon Staljina, Snowball Leona Trockog, a životinje potlačeni ruski narod koji je željan promjene izgubio osjet vida, ne mogavši otvoriti oči i izboriti se za promjenu koju su stoljećima željeli. Vjetrenjača je simbol pravedne države, od početka obećane, no nikada izgrađene. Ovo djelo smatramo satirom jer su komunistički režim i Staljin podvrgnuti izrugivanju i osuđivanju zbog nemoralnih i nedoličnih postupaka i zakona koji su zastupali.

Smatram da ovo djelo ljude demokratskih država upućuje na opasnost moguće problematike državnog sustava, dok ljude komunističkih država potiče na promjenu i borbu za bolje sutra. Orwell na zanimljiv način opisuje borbu životinja za ideologiju koju zastupaju dajući nam do znanja da za svaki cilj treba podnijeti žrtvu kao što su neke životinje dale život da bi pridonijele spasenju farme.  Orwell je domišljato i lukavo nametnuo probleme komunizma  usporedivši ih s životinjskom farmom. U svojim djelima se suprotstavlja vladajućoj ideologiji ostavljajući snažan dojam na čitatelje s jasnom i motivirajućom poukom.

„Sve su životinje jednake, ali neke životinje  su jednakije od drugih.“

Kjara Zorić

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.