Libar

U potrazi za poslom

Diploma. Dugo, toplo ljeto i zasluženi odmor. Nakon toga nešto kraće bablje ljeto i (subjektivno) duga potraga za poslom. Da se ne lažemo, krenulo je to zapravo već nakon polovice 8. mjeseca i razgovora na HZZ-u koji u svakome pojedincu nastavničke profesije zasigurno potakne egzistencijalnu krizu popraćenu pitanjima: „Šta je meni ovo tribalo? Di mi je bila pamet?…“. Naravno, ni ja nisam bila iznimka po tom pitanju. S obzirom na situaciju, uz poslove u struci, prijavljivala sam se i na različite poslove izvan struke, za koje sam se smatrala kompetentnom. Međutim, pretjerane sreće u pronalasku posla nije bilo, ni u struci ni izvan nje, zbog nedostatka radnog iskustva i ostalih svima poznatih razloga.

Prijatelji i rodbina su spremno prihvatili ulogu tješitelja, uz komentare: „A šta ćeš, tako je to nakon Filozofskog.“, „Triba bit uporan“, „Bog će nešto providit“ i slično. Uzimajući u obzir sve navedene faktore, ljudske i božanske, odlučila sam u svoju potragu uključiti još jedan – geografski, odnosno proširiti područje potrage za poslom van Splita i šireg splitskog područja. Odlučila sam se vratiti svojim otočkim, točnije bračkim korijenima. Osim sentimentalnih razloga, vodila sam se i logikom da ću lakše pronaći posao na otoku jer su ljudi skloniji putovati negdje autom negoli se tramakavati trajektima, posebno zimi. Vrlo brzo se ukazao oglas koji je uzimao u obzir stručnjaka iz društvenog područja za rad u domu za starije i nemoćne osobe. Otišla sam na intervju i više nego oduševljena razgovorom, u kojem nije bilo preispitivanja mog rodoslovnog stabla od stoljeća sedmog i ostalih nebitnih pitanja (s kojima sam se na dijelu prethodnih razgovora susrela), prihvatila sam posao pedagoga u domu za starije i nemoćne osobe. Bitno je napomenuti da sam bila i jedini prijavljeni kandidat, tako da se moje proročanstvo ostvarilo. Obitelj i prijatelji i više nego zadovoljni, a kolege u čudu jer sam našla posao u struci u roku par mjeseci od diplome i narušila statistiku zaposlenja u struci nakon završetka Filozofskog. Brojna su bila i pitanja poput „Pa šta će pedagog u staračkom domu?“, nakon čega bi netko od prisutnih uglavnom zaključio da su starci  ka i dica, sve ti je to li-la, a ostali bi potvrdno klimnuli glavama. S obzirom da je posao pedagoga i inače, u školama i vrtićima, primarno vezan uz izradu i vođenje dokumentacije, suprotno mišljenju da pedagog radi isključivo s „problematičnom“ djecom, to je dio posla pedagoga i u domu za starije i nemoćne, uz rad s korisnicima doma, odnosno vođenje razgovora s ciljem unaprjeđenja samog boravka korisnika u domu.

Po povratku s razgovora sve potrebne pripreme su napravljene u roku par dana (administrativne, psihičke i fizičke), došao je ponedjeljak, ukrcala sam se na trajekt, okružena još uvijek pozamašnim brojem turista za drugu polovicu 9. mjeseca i uz povike „oh look, look, seagull“ uplovila u nove radne pobjede.

Nikolina Jakšić

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.