Libar

Maslina je neobrana

Došlo je i to doba godine. Ne, nije Božićno vrijeme, nisu uskršnji praznici. Pred Svisvete svijet se slijeva u polja. Maslinove grane pucaju pod plodovima i željno iščekuju čvrste dalmatinske ruke da ih oslobode tereta. Od davnina se tradicija očuvala i rijetki su oni koji nisu sudjelovali u berbi maslina. Svi se zdušno bacaju na posao. A kakav je to tek posao! To je ritual, misa, trening. Odvaja se za takvu aktivnost i nekoliko vikenda zaredom, s puno preciznog planiranja i taktike. Pater familias određuje i mjeri kojem članu obitelji pripada određena maslina, koliko će otprilike trebati sati da je obere i s kojim se oruđem može pomagati. Vreće i kašete su već u poljima i čekaju biti napunjene do krajnjih granica. Sendviči pripremljeni, meso za u peku marinirano. Vode i vina u litrama brojimo. A pjesma? Da, zov maslina je prejak, i pjesama je previše da ih se ne iskoristi. Kad ideš u masline, misli su na paši. Nije samo u pitanju mentalna relaksacija, fizičke dobrobiti više su nego jasne. Krajnji cilj-ekstra djevičansko maslinovo ulje. Bogovski eliksir, alfa i omega mediteranske prehrane. Maslina se svake godine pokazuje kao majka Dalmatincima. Malo traži, a puno daje. Što sam starija, više je cijenim. A više cijenim i trud svake osobe koja je pomogla da se iz ploda učini hrana. Ponos kojim odiše čovjek netom završivši berbu maslina može se samo pjesmom prikazati. Da, milina je to.

Kao i u svemu, ima i ovdje nekoliko problematičnih točaka. Tako je, kvarim ugođaj. Istina je ponekad gruba. Moderno doba nosi i par egzistencijalnih i ključnih pitanja koje se malčice kose s ovom našom tradicijom. Ma tko može u današnje doba odvojiti tri vikenda zaredom da se upusti u ove avanture? Bar je taj poziv upućen kao takav, nema veze što se berbe koje počnu s kasnim babljim ljetom nastave duboko u studenom. Eh, uvijek ostane još koja skrivena maslina i pokoji vrh za obrati. Visinske pripreme koje zaokupe cijelu užu i širu obitelj ne mogu baš doprinijeti miru u kući kojeg nosite u poljskoj torbi. A tek polomljene kosti naših vrlih predaka koji su smioni baš onoliko koliko ne bi trebali biti …ne bi da nikad nisu čuli da im se susjed lani strmoglavio sa starih ljestvi kad je išao riješiti zadnju granu koja ga je mučila. Možda najmučniji dio svega jest da zapravo nemate kamo kad ste u polju. Opkoljeni ste rodbinom i svojtom, materama, svekrvama i njihovim susjedama koje vas grčevito stežu u krugu ne bi li saznale svaki intimni detalj vašeg života i dobacile krucijalni savjet koji će vam poboljšati, paaaa, sve. Mir i tišina, moš’mislit’.  A gdje je financijski segment cijele ove priče? 500 kila maslina, 70 litara ulja, taman za međusobno podijeliti, a to kad je dobra godina.  A vlasnik ipak nešto i uloži u maslinik, zar ne?

Stari su u šali znali prokomentirati da je vrijeme za odmor jedino kad je vino u bačvi, a masline nisu rodile. A kako su vama platile masline?

Jadranka Akelić

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.