Libar

Čini li odijelo čovjeka?

Svi smo se mi do sada susreli s izrekom „odijelo ne čini čovjeka“. Slažem se, no možemo postaviti pitanje za koje sve aspekte vrijedi izrečeno. Ne može vas skupi komad odjeće učiniti boljom osobom ili pak onaj poderani i iznošeni gorom, ali može znatno promijeniti način na koji vas drugi doživljavaju ili pak vi sami sebe. Može utjecati na vašu komunikaciju sa svijetom jer odjeća je jedan od vidova komunikacije, ne samo s ljudima oko vas, već s vama samima.

Definirala bih čovjeka kao društveno biće kojemu je prirodna potreba da postoji ravnoteža sa vanjskim i unutarnjim sobom. Sve do razdoblja zrelosti potrebne za vlastito donošenje odluka, roditelji su nas vodili kroz život; hranili, usmjeravali nas na pravi put, pa tako i stilizirali po njihovom vlastitom izboru. Nerijetko se sjetim razdoblja kada me majka tjerala da oblačim haljinice s cvjetnim uzorcima, obavezno usklađene s kojekakvim sandalicama raznih dezena. To nije bio naš izbor, već roditeljski. Kada dođemo u doticaj sa širom društvenom zajednicom naših vršnjaka, pokušavamo se odrediti i u dubini svojih misli spoznati gdje pripadamo, no ponekad ni sami ne znamo odakle bismo počeli. Prolazimo kroz mnoge modne faze da bismo našli svoju odgovarajuću.

Odjeća nam može odati mnogo tajni o nekome. Iako bi svatko rekao „Ne znam kako možeš suditi knjigu po koricama“, intrigantno je kako se bez ikakvih predrasuda može doći do nekog stupnja poznavanja osobe. Primjerice, majice s natpisima pokazuju nečije stajalište te služe kao sredstvo iskazivanja vlastitoga mišljenja dok nam boja majice ili nekog odjevnog predmeta može služiti kao pokazatelj raspoloženja.

Odjeća ima raznorazne funkcije te se njome služimo za identifikaciju i pokazivanje statusa i uloge u društvu, pravilno obavljanje zanimanja (uniforma/odora), informiranje o određenoj kulturi te za samopotvrđivanje.

Na kraju se zapitajte jeste li vi u poziciji da imate prava prosuđivati nekoga na temelju njegove odjeće ili pak nekih drugih vanjskih obilježja. Sigurno ste se par puta našli u situaciji kada ste odjenuli na sebe neki budalasti odjevni predmet te ste pritom bili izloženi neželjenim pogledima ili pak kojekakvim zlobnim komentarima? Uvijek se zapitajte prije nego što nešto napravite: „Bi li meni bilo ugodno da mi netko ovo učini?“. Tada možda shvatite da nije samo do izgleda, već da je bitnije da je čovjek moralno osviješten i vrijedan spomena. I nemojte zaboraviti, sami biramo kako ćemo se predstaviti svijetu!

Kjara Zorić

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.