Libar

Gorica na Poljudu Gustafssonovo je biti ili ne biti, pobjeda njemu i momčadi donosi puno, neuspjeh vjerojatno znači rastanak

Hajduk u derbiju kola u subotu od 17:05 sati dočekuje Goricu, u susretu koji bi objema momčadima mogao donijeti zaista puno. Domaćini bi eventualnom pobjedom došli na samo jedan bod zaostatka u odnosu na trenutno prvoplasiranu Rijeku, dok bi izabranici Krunoslava Rendulića sa sva tri boda zasjeli na četvrtu poziciju ljestvice koju trenutno okupiraju hajdukovci.

Međutim, Bijeli ovaj dvoboj ne dočekuju u pozitivnom ozračju, budući da su u zadnje dvije utakmice prosuli pet bodova protiv Osijeka i Šibenika, a u prilog tome ne ide niti velik broj ozljeda koje su zahvatile momčad Jensa Gustafssona. Tako će i u ovom susretu izostati Elez, Posavec, Čuić, Eduok i Vuković, ali i Filip Krovinović, koji je obnovio ozljedu u prošlotjednom ogledu. Takve otegotne okolnosti samo su potpomogle u javnosti odveć prisutne pozive na Šveđaninovu smjenu, koju sada zagovara već zaista velik broj navijača.

Iako objektivno Hajduk u stopu prati svoje konkurente u borbi za titulu, ova utakmica može se sagledati kao ‘biti ili ne biti’ za švedskog stratega. Ne impliciramo da će u slučaju lošeg rezultata doći do instantne Gustafssonove smjene, već da će u tom slučaju pokazati je li on pravi čovjek za Hajduk ili ne. A pravo mjerilo za to ne bi trebao biti rezultat, bar ne za sad.

Činjenica je da Hajduk ima najskuplju momčad u zadnjih desetak godina te da je Mindaugas Nikoličius odradio jedan od najkonkretnijih prijelaznih rokova do sad. Samim time, olakšao je Gustafssonu posao dovevši zaista kompetentne igrače na deficitarne pozicije, što je luksuz kakav treneri prije njega baš i nisu imali. Međutim, unatoč svim tim prednostima, trenerov rukopis se na terenu ne vidi i momčad uglavnom ovisi o trenucima inspiracije Marka Livaje.

Već smo analizirali i usporedili Gustafssonov učinak u derbijima s Tramezzanijevim, iz čega je razvidno da Šveđanin za sad još nije uspio opravdati epitete koji su ga i doveli na Poljud, čak i s tako skupom momčadi. Iako je pomalo tužno za sve navijače Hajduka ogled s Goricom nazvati ‘derbijem’, činjenica je da ‘Bijeli’ s Turopoljcima imaju negativan omjer kada se sagledaju rezultati u svim natjecanjima.

Upravo zbog toga bi Gustafsson, u idealnom scenariju po sebe i sav hajdučki puk, ovdje trebao ostvariti pozitivan rezultat i ne dopustiti da Gorica ponovno odnese bodove s Poljuda.

Roko Uvodić

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.