Libar

P. S. Volim te

 Autorica: Cecelia Ahern

Prevoditelj: Zrinka Pavlić

Godina izdanja: 2019.

Nakladnik: Profil knjiga

Nažalost, svi smo se mi jednom suočili s gubitkom voljene osobe i iako je većinom riječ o starijim članovima obitelji poput djedova i baka, ne možemo se u potpunosti pomiriti s gubitkom jer ljubav ne priznaje ni mjesto, a ni vrijeme kada bi trebala nestati. Neki su izgubili majku, oca, sestru, brata, no što kad izgubimo drugu polovicu našeg srca, životnog partnera? Svi znamo da što nam je osoba bliskija, bol postaje još dublja budući da uz te osobe vežemo sve ono što jesmo, našu prošlost, sadašnjost i budućnost. Imamo osjećaj kao da taj dio našeg srca isto odumire s voljenom osobom ili ako ne odumre, nikad više ne radi jednako. Ipak, je li to zaista tako? Liječi li vrijeme rane ili je to ipak samo jedna od utješnih rečenica? Odgovor na ova, ali i još mnoga pitanja možete doznati u svjetskom bestseleru iz 2003., knjizi „P.S.Volim te“ irske autorice Cecilie Ahern. Knjiga se ne bavi tematikom gubitka člana uže obitelji, ali za glavnu junakinju Holly, njen suprug Gerry je bio sve, njena obitelj, životni suputnik, najbolji prijatelj i ljubavnik.

 Radnja romana ne počinje idilično kako smo naučili, već depresivno, s  prikazom glavne junakinje Holly kako miriše plavi džemper svog supruga Gerrya i razmišlja o preranom gubitku, o tome kako su olako shvaćali zajedničke godine i vrijeme koje im je bilo pruženo. Život im nije omogućio jedino što su planirali, zauvijek ostati zajedno. Istovremeno, dobivamo objašnjenje uzroka smrti njenog supruga, tumor na mozgu. Taj se tihi ubojica prikrao Gerryu pod krinkom glavobolja uzrokovanih umorom, stresom i dioptrijom te je tridesetogodišnjak samo tako iščeznuo iz njenog života. Budući da je Gerry za Holly značio mnogo više od ljubavi njenog života, ona upada u depresiju, vječito živi u svojim mislima i sretnim trenutcima u kojima je još s Gerryem, a mnogobrojni članovi njezine obitelji postaju zabrinuti. Iako se Hollyne prijateljice Sharon i Denise iznimno trude olakšati joj proces žaljenja, Holly se čini kao da nastavljaju sa svojim životom, baš kao i Hollyna braća i sestre Declan, Ciara, Jack i Richard. U trenutku kad je Holly već odustala od životne sreće, život joj sprema najljepše iznenađenje pa jednog dana na kućnu adresu Hollyne obitelji stiže omotnica i to s Gerryevim rukopisom. Ispada da Holly ipak nije sama, Gerry joj je ostavio pisma, po jedno za svaki mjesec. U pismima je navodi na promjene kao da je znao kako će Holly reagirati kada ga više ne bude. Ispočetka su sadržaji pisma vezani uz zajedničke trenutke, svojevrsne tradicije koje su oni skupa sa svojom obitelji i prijateljima održavali svake godine, a onda je potiče i na vlastite, nove uspomene koje će ona stvoriti bez njega.

Isprepliće se prošlost, budućnost i sadašnjost likova, a mi dobivamo odgovore na potrebna pitanja. Hoće li Holly preboljeti Gerrya i ponovno voljeti? Kako će teći njezin odnos s prijateljicama i članovima obitelji? Hoće li se zbližiti s braćom i sestrama? Sve to možete doznati ukoliko je pročitate, a istovremeno se i suočiti s vlastitim gubitkom. Uz to ćete shvatiti da život nas ne čeka, on se jednostavno događa, a na nama je da ga okrenemo u svoju korist. Koliko je knjiga bila uspješna govori i činjenica da je snimljen istoimeni film nastao pod redateljskom palicom  Richarda LaGravenesea. Stoga, ako ste više vizualni tip, definitivno pogledajte i film, a ako više volite knjige znajte da ni film ne zaostaje i vrijedan je gledanja. Onima kojima se knjiga toliko svidi, ne očajavajte, postoji i nastavak: „Klub P.S.Volim te“, o kojem ću više neki drugi put. Bilo kako bilo, „P.S.Volim te“ je idealno štivo za hladne jesenske dane u odgovarajućem ambijentu i to za osobe koje prolaze kroz teško razdoblje, ali i za sve ostale jer joj je tematika tako uobičajena, a opet posebna. Svi se mogu poistovjetiti s glavnom junakinjom Holly jer lik njenog preminulog supruga Gerrya može biti metafora i za voljenu osobu koja više nije s nama. Radnja će rasplakati beznadne romantičare, a smekšati i one najtvrđeg srca. Nemojte se ustručavati, uzmite ju u ruke. Vjerujte mi, knjiga će vas dalje voditi, a stranice će biti kao nošene vjetrom, pri čemu nećete ni znati da ste je pročitali. 

Emanuela Šamija

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.