Libar

Frizure kroz desetljeća

Sve žene zasigurno će se složiti kako je frizura „točka na i“  svakoj modnoj kombinaciji. Puštena, svezana, kovrčava, ispeglana ili svezana u najobičniju punđu, ona u sebi krije dozu samopouzdanja i ženstvenosti. U prošlim desetljećima pokazivale su bogatstvo i političko stajalište, a danas su način kojim žene izražavaju svoju osobnost.

1920-e
Razdoblje ženske pobune, vrijeme koje je izražavalo želje pripadnica ljepšeg spola da postanu jednake muškarcima. Kao dokaz hrabrosti i odvažnosti, tada poznata američka glumica odlučuje se na promjenu imidža te skraćuje kosu stvorivši novi trend vintage bob frizure. Žene diljem svijeta prihvaćaju novi trend i tako duge kovrče bivaju zamijenjene bob frizurom s kratkim šiškama.

1930-e
Žene koje su htjele izgledati poput Jeane Harlow trebale su uz sebe imati gel dovoljne jačine da učvrsti kovrče. Naime, u trendu je bila čvrsto zalizana i počešljana kosa s blagim valovima koji bi izdržali i cijeli tjedan!

1940-e
Period u kojem su frizure krasile vrpce, šeširići i mrežice za kosu obilježile su različiti oblici i stilovi. Mnoge su žene ostale vjerne kraćoj kosi iz praktičnih razloga, dok su one koje su željele pokazati svoju atraktivnu stranu odabirale paž frizure, pompadur ili pak laganije valove koji bi bili blago zalizani da se pokažu lijepe crte lica.

1950-e
Legendarna američka glumica i pjevačica, plava lutkica u kojoj se stopila ženstvenost i atraktivnost u nevinom obliku, obilježila je razdoblje sredine prošlog stoljeća. Naravno, pogađate da je riječ o Marilyn Monroe, čije su plave kovrče ostale u trendu i dan danas. Unatoč brižnim pripremama, uspjevala je postići izgled kao da se tek ustala.

1960-e
Smione žene slobodnog duha 60-ih godina birale su frizure koje su odgovarale romantičnom i ženstvenom izgledu. Popularne su bile zastor šiške koje odlikuje jednostavnost i zanos. U ovom razdoblju nijedna frizura nije bila zabranjena.

1970-e
Farrah Fawcett uvela nas je u razdoblje duge i hipijevske kose. Njena pepeljasto plava kosa izgledala je kao da je uređena u žurbi, a bilo je upravo suprotno; uvijek je uz sebe trebala imati vješte frizere. Doba političkog aktivizma i bunta navijestilo je odmak od do tada postavljenih kalupa.

1980-e
Volumen, volumen i volumen. Ta riječ najbolje opisuje vesele 80-e čije su glavno obilježje natapirane frizure koje su prkosile sili teži uz pomoć laka za kosu u kombinaciji s gelom. Neke su od frizura bile namijenjene za oba spola (npr. fudbalerka).

1990-e
Ah, te razigrane devedesete! Pune kreative i raznolikosti! Najtraženija je bila Rachel frizura koju je sjajno nosila Jennifer Aniston. Radi se o višeslojno ošišanoj kosi boje meda s malo tamnijim pramenovima. Slavne su osobe voljele i cik-cak pramenove, kao i vrlo ravnu kosu. Ništa nije moglo proći bez ukrasnih kopči, obruča i dragog kamenja.
 

A danas?
Danas se nosi sve. Kako se u modi kombinira nespojivo, tako se nose i fruzure iz svih desetljeća. Vrlo su popularne bob frizure, kovrče, valovi, pramenovi… Ma ne mogu i ne smijem izdvojiti samo ponešto! Žene su odvažne i samostalne pa odabiru ono što odgovara njihovom stilu. Na kraju, to i jest najbitnije. Dobra frizura omogućava vam da se osjećate zavodljivo i nesputano!

Laura Renić

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.