Libar

Squid game

Žanr serije: drama, akcijski, triler
Južna Koreja
IMDb: 7.9
Kreatori:  Hwang Dong-hyuk
Glumci:  Lee Jung-jae, Park Hae-soo, Wi Ha-joon, Jung Ho-yeon, O Yeong-su, Heo Sung-tae, Anupam Tripathi, Kim Joo-ryoung
1 sezona (9 epizoda)
Epizoda: 45-60 minuta
Godina: 2021.-

Igra lignje poznatija kao Squid game, najpopularnija je serija na svijetu. Prva epizoda objavljena je 17. rujna 2021. godine. Gotovo je nemoguće da niste naišli na makar jedan trag koji vas vodi k njoj, bilo da ste čuli na radiju, vijestima ili pak saznali od bližeg kruga ljudi. Ovaj južnokorejski hit zasigurno će ispuniti vaša očekivanja.

Radnja korejske serije obuhvaća skupinu od 456 ljudi koji će igrati niz smrtonosnih igara u nadi da će naposljetku uspjeti isplatiti dugove koje imaju. Konačna nagrada iznosi 45.6 milijardi vona, što je otprilike 250 milijuna hrvatskih kuna. Svaki igrač vrijedi 1 milijardu vona, a kada umre, njegova vrijednost odlazi u kasu koja iz dana u dan biva sve punija.

Sadržaj je cijelo vrijeme izrazito napet i zarazan, osjećaji bukte u vama te vas čine nestrpljivima. Jednom kada krenete, nećete moći prestati gledati jer je intenzitet održan od početka do samog vrhunca. Radnja je uigrana, lako se prati i drži vam pažnju bez obzira na minutu, sat ili epizodu na kojoj se nalazite.

Serija je odjeknula cijelim svijetom te je kao takva prva korejska koja se domogla prvog mjesta čak u Americi, ali i Hrvatskoj. Ipak, to nije pretjerano začuđujuće s obzirom da zapadu odgovara ovakav tip kakav je nekada uobičavao vladati na tim prostorima. 

Prvi izazov na kojeg nailaze igrači jest dječja igra ˝Marica 1,2,3˝. Velik broj njih pogiba, što budi gnjev u ostatku. Odlučuju iskoristiti pravo na glasanje izlaska, odnosno ostanka u igri. Posljednji glas presuđuje odlasku iz igre, no životne ih okolnosti svega par dana nakon vraćaju na isto mjesto. S nestrpljenjem iščekuju javljanje namještenog glasa s razglasa koji im daje upute ili pak poziva u novu bitku.

Radnja je usredotočena na centralnu ekipu. Prvi od njih je Seong Gi-hun, ovisnik o kockanju koji sudjeluje kako bi pomogao bolesnoj majci i zadržao skrbništvo nad kćeri. Iako se čini kao dobroćudan čovjek koji nije nimalo zlonamjeran, ipak se može vidjeti da je narcisoidan, uništava sve pred sobom, a na kraju čak i svoju majku. Nadalje, ekipu čine njegov prijatelj iz djetinjstva, Cho Sang-woo, bankar koji je nekada bio izuzetno uspješan, a sada je u bijegu od policije te džeparošica Kang Sae-byeok kojoj je primarni cilj osigurati mlađem bratu siguran život.

Važno je spomenuti i sporednu ekipu koju čine Abdul Ali, ilegalni imigrant kojega je šef prevario neisplaćivanjem plaće, okrutan kriminalac Jang Deok-su, koji duguje novac drugim kriminalcima te Oh II-nam, starac pod rednim brojem jedan koji je zapravo osnivač cijele igre.

Pobjedu odnosi glavni lik Seong Gi-hun koji po završetku igre odlazi doma gdje pronalazi svoju mrtvu majku. Njegov se život u cijelosti raspada, novac ostavlja majci prijatelja iz djetinjstva koja će brinuti o djetetu, mlađem bratu Kang Sae-byeok. Neposredno prije odlaska u Ameriku kod kćeri, odlučuje nazvati broj s čuvene kartice kako bi provjerio funkcionira li. Osoba koja odgovara na poziv ponovno ga pita želi li sudjelovati u igri, što u njemu izaziva bijes koji će obustaviti odlazak u Ameriku.

Problematika djela dolazi nakon pojave VIP-osoba, imućnih gledatelja koji ulažu novce na pojedine igrače pokazujući koliko je zapravo ljudima stalo do tuđih života. Vrijedi pogledati i dobro, dobro razmisliti o tome.

Nina Zec Orlović

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.