Libar

Danas je hrvatski Dan darivatelja krvi! Postanite i vi što prije darivatelj jer vaša krv može spasiti nečiji život!

Znate li da krv nije moguće proizvesti na umjetan način? Jedini izvor toga lijeka je čovjek-darivatelj krvi. Svi mi, kada nam zatreba krv kao lijek, ovisni smo samo o dobrovoljnim darivateljima krvi.

I baš zbog toga, i ove se godine u Hrvatskoj 25. listopada obilježava Dan dobrovoljnih darivatelja krvi. Prije 68 godina, na isti je datum u Željezari Sisak provedena prva akcija dobrovoljnog davanja krvi, a organizirao ju je Hrvatski Crveni križ. Organizacija je to koja danas okuplja najveći broj darivatelja krvi u Republici Hrvatskoj i osigurava 80 posto iskazane potrebe zdravstva RH za dozama krvi.

Usprkos pandemiji, Hrvatski je Crveni križ sa svojim društvima u akcijama darivanja prikupio 142.265 doza krvi od ukupno 176.938 koliko ih je prikupljeno u Hrvatskoj protekle godine. Pandemija je ipak ostavila traga jer su brojni darivatelji bili spriječeni odazvati se akcijama darivanja krvi, posebno mladi.

Zbog toga, ako ste u zdravi i možete davati krv, ne razmišljajte, pođite u prostorije Hrvatskog crvenog križa ili najbliži Zavod za transfuzijsku medicinu i već danas postanite dobrovoljni darivatelji krv. Jer, veći dar od krvi zaista ne postoji. Njome spašavate živote i brinete i o svome zdravlju.

Sigurno se pitate i tko sve i koliko često može darivati krv. Sve punoljetne osobe koje ispunjavaju zdravstvene uvjete o kojima više možete pročitati na stranicama Hrvatskog crvenog križa. Muškarci krv mogu darivati svaka tri mjeseca, a žene svaka četiri.

Dan dobrovoljnih darivatelja krvi obilježava se diljem Hrvatske akcijama darivanja krvi te svečanostima na kojima će se darivateljima uručiti priznanja i zahvalnice. Središnje događanje održava se u Osijeku i to akcijom darivanja krvi u Medicinskoj školi od 9 do 12 sati, a potom svečanošću dodjele zahvalnica i priznanja u Nadbiskupskom vikarijatu.

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.