Libar

Čitajte!

Tekuća godina proglašena je Godinom čitanja. Uslijed pandemije zamrle su kulturne manifestacije pa je naša Vlada potaknula ovakav vid sudjelovanja u kulturi kako bi poboljšala ukupnu kvalitetu života pojedinca i društva. I neka je! U ovim iznimnim okolnostima apsolutno mi se čini da je čitanje prijeko potrebno. Zašto je ono važno? Prvenstveno za uspješnije razumijevanje međuljudske komunikacije, bolje rješavanje konflikata ili pak potpunije shvaćanje onoga što nam u životu pomaže ili što nam prijeti. Čitanje razvija samosvijest, samopouzdanje i vrijednosti koje nisu uvijek mjerljive, tj. vidljive,stoga je  dugoročno važno za kvalitetu života pojedinca te opće dobro zajednice.

Iako je znanstveno dokazano da djeca kojima se čita od malena razvijaju maštu, smisao za humor, kritičko razmišljanje, empatiju, aktivno slušanje, da lakše povezuju uzročno-posljedične odnose i imaju širok vokabular, važnije mi se čini neposredno iskustvo, a u ovom slučaju, sebe stavljam u prvi plan.  Naime, sve nabrojano vrijedi za mene. A ja vam nisam baš od samohvale. U ovoj kategoriji nemam druge nego potvrditi da sam čitajući razvila sve pozitivne karakteristike socijalnog bića. Granice mog jezika granice su mog svijeta, a ja ga od djetinjstva govorim na tisuće načina, s bezbroj likova i pozadina. Razmišljam o svijetu koji me okružuje i stvaram sama svoju priču. Čovjek koji čita je opasnost jer takav čovjek nema osjećaj da misli-on zaista misli i razmišlja, stoga se njime teško upravlja. U distopijskom romanu „Fahrenheit 451“ Ray Bradbury govori o posljedicama do kojih je dovelo nečitanje knjiga u 25.stoljeću: „Knjiga je nabijena puška u susjednoj kući. Spali je. Izvadi metak iz oružja. Prodri u čovjekov mozak. Tko zna tko bi mogao biti meta načitanog čovjeka?…Nakljukaj ih nezapaljivim podacima, potpuno zaguši činjenicama tako da se osjete ispunjeni, a apsolutno zadovoljni informacijama. Tada će imati osjećaj da misle…“

Čitajte! Sve što vam dođe pod ruku. Stripove, bajke, poeziju, novinske članke, romane, recenzije, blogove. Oboružajte mozak idejama i učite. Ja sam sretna u carstvu riječi koje dušu oplemenjuju. Želim i vama isto!

Jadranka Akelić

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.