Libar

Dan interneta

Svjetski Dan interneta obilježavamo 29. listopada. Na današnji dan 1969. godine Charley Kline sa Sveučilišta Kalifornija u Los Angelesu poslao je poruku programeru Billu Duvallu na Sveučilištu Stanford putem računalne mreže. Iako su se u sadržaju poruke nalazila samo slova L i O, bio je to povijesni korak koji je donio jedno od najvećih promjena u čovječanstvu.

Kako i sama riječ kaže, Internet ili međumrežje povezuje milijune i milijune različitih vrsta mreža omogućujući razmjenu informacija. Otkriće Interneta sa sobom je donijelo brojne prednosti, ali i prekinulo neke dobre stare tradicije.
Da smo na početku 20. stoljeća, za pročitati ovaj članak trebali biste čekati red ispred trgovine da kupite dnevne novine. Ako ste pročitali nešto zanimljivo, to ne biste mogli odmah podijeliti s prijateljima, već biste morali čekati do vašeg ponovnog slučajnog susreta. A danas, poruka se napiše u trideset sekundi i pošalje u dvije. Ne moramo pisati pisma, ići do poštanskog sandučića i čekati najmanje tjedan dana odgovor. To u jednu ruku i nije pozitivna strana jer ostajemo zakinuti za lijepe materijalne uspomene.
Nadalje, Internet je sa sobom donio napredak u svim područjima ljudskog djelovanja. Znanost danas ide iz krajnosti u krajnost, a razmjena informacija događa se na globalnoj razini. Mana takvoj brzini širenja vijesti jest što se jednako šire i lažne i istinite obavijesti. Usku povezanost s ovom činjenicom ima i pojava cyber-bullyinga, odnosno nasilja na Internetu. Valja spomenuti kako je u današnje vrijeme, kada smo svi praktički umreženi, porastao problem depresije, kompleksa i suicidalnih misli. Stvara se jedan lažni virtualni svijet u kojem se svi nastoje predstaviti u idealnom svijetlu kakvo nepostoji. Zato, pored slavnih i bogatih ljudi, imamo osjećaj manje vrijednosti, pokušavajući kopirati njihov savršen život. Previše odlazimo iz stvarnosti i vrijeme provodimo na društvenim mrežama, sve manje komunicirajući licem-u-lice. Izgubili smo vrijednosti slobodnog društvenog života i zapleli se u puste mreže Interneta.
Stoga danas, kada se obilježava svjestski dan najvećeg otkrića, obratimo pažnju da što bolje iskoristimo izvorne ideje i prednosti Interneta za napredak cijele društvene zajednice kako bismo došli do još veličanstvenijih spoznaja. I na kraju svega,  ne zaboravite ipak ponekad napisati pismo 😊!

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.