Libar

Teen love

Ljubav se može opisati kao snažan osjećaj bliskosti s nekim, no ona je po meni nevidljiva čarolija koja nas začara ne mareći za posljedice. Neki ljudi se boje dopustiti ljubavi da im uđe u život jer se boje povrijeđenosti, što je razumljivo i razumno, no nezdravo za duži period života. Svi trebamo izaći iz naših zona udobnosti i priznati si što smo uistinu, ljudska bića kojima je urođena potreba za pronalaskom doživotnog partnera. Ne bojte se reći ono što osjećate jer ćete provesti ostatak života razmišljajući što bi bilo da sam nešto napravio/la? Ljubav se pokazuje svaki dan, svaki trenutak kroz male stvari. Problem nastaje kada mislite da niste dovoljno zreli za donošenje samostalnih odluka, obuzeti pesimističnim mislima poput „nijedna tinejđerska veza ne potrage dugo“ ili pak misleći da se trebate prilagođavati partneru da bi vas zavolio.

Biti s nekim zahtijeva određene kompromise, no to nikako ne znači zapostaviti svoje potrebe, želje, prijateljstva te naposljetku svoje vrijeme. Mnogi se mogu složiti da mladići izgledaju samouvjerenije u vezi pokazujući određenu dozu dokazivanja da bi bili što zanimljiviji, no najčešće je to samo privid stvoren pogrešnom  pretpostavkom da su muškarci dominantnija strana ljudske populacije. Ne dajte se zavarati, svatko od vas se u jednom trenutku osjećao zapostavljeno, nesigurno i kao da ne zaslužuje osobu koja je obuzela vaše srce, što je uobičajeni ljudski mehanizam zaštite vaših osjećaja. Nemojte se bojati pristupiti nekome prvi jer to zaista nije važno.

Ukoliko ti se netko sviđa, riskiraj bez puno razmišljanja. Možda ti se neće posrećiti da te osoba voli na isti način, no to nije kraj svijeta. Barem ćeš moći reći da si pokušao ne dopustivši sebi da izgubiš nekoga s kim bi mogao podijeliti mnogo lijepih trenutaka samo zbog pišljivog straha. Bolje vam je znati na čemu ste, nego da se mislite do kraja života „što bi bilo da je bilo?“. Ponekad nije važno koliko volite neku osobu, već voli li ona vas tj. je li vaša ljubav obostrana.  Druga osoba jednostavno ne mora osjećati isto te kada utvrdite da se nalazite u poziciji nesretnog ljubavnika, morate krenuti dalje i prihvatiti činjenicu da vam nije bilo suđeno. Tinejđeri često počnu tražiti mane na sebi misleći da je u njima problem, no to nimalo nije istina!  Svatko od nas je posebna jedinka koju krase mnoge vrline, pa tako i mane. Ako vas osoba ne prihvati cijelog, ona jednostavno nije prava za vas.

Nemojte dopustiti sami sebi da ste samo vi osoba koja vuče konop jer na kraju ćete izgubiti osobu s kojom ste igrali i vi ćete pasti. Veza je spoj dviju osoba, stoga oboje morate pokazivati jednaku zainteresiranost, trud te ponajprije preuzeti inicijativu kada je potrebno osvijestiti svog partnera.  Mladi znaju jako često vršiti pritisak na sebe, unaprijed smišljajući scenarije u glavi…što je pogrešno. Ono što vam se treba dogoditi, dogodit će se kada bude pravo vrijeme za to, samo se trebate opustiti osjećajima. Problem nastaje kada jedna strana bude prisiljena da radi ono što ne želi te uvjetovan/a riječima „Ako me voliš učinit ćeš ovo…“ učini ono što će ga gristi cijeli život. Nemojte si dopustiti da vam se to dogodi jer će to na vama ostaviti neizbrisiv ožiljak. Osoba koja vas voli nikada neće tražiti od vas da učinite nešto protiv svoje volje. Uvijek si postavite pitanje „Želim li ja ovo?“ i „Hoće li mi kasnije biti krivo što sam napravio/la?“. Uvijek kada nisi siguran/na, reci NE!

Jedna česta ljudska greška je zanemarivanje bliskih osoba ( prijatelja). Zauzeti  svojim partnerom zanemare prijatelje te im se često nakon prekida pokušavaju vratiti. Morate shvatiti da je vaš partner također vaš prijatelj koji je jednak svim vašim ostalim prijateljima. Prijateljstvo je neprocjenjivo i treba ga čuvati. Nemojte dopustiti da izgubite nekoga jer vam je „glava u oblacima“. Pronađite ravnotežu potrebnu za očuvanje obaju odnosa zdravim i funkcionalnim. Dakako, trebate imati i prostora za  sebe. Nikako ne smijete dopustiti da se vi ili vaš partner/ica osjećate neslobodno. Tek kada nekoga pustite i date mu vremena, shvatit ćete koliko ste mu važni.

Bez obzira koliko vas prekid uznemirio i pogodio, to nije kraj svijeta. Suočite se s osjećajima, dopustite si tugu, isperite ju suzama. Život ide dalje, a vi ste dovoljno snažni da se uhvatite u koštac s njime. Na zemlji hoda oko približno osam milijardi ljudi, a vi ste samo jednu izgubili. Vjerujte mi, pred vama će biti još mnogo lijepih trenutaka i tisuće različitih ćudi. Morate shvatiti da živjeti ispunjeno ne znači nužno biti u vezi. Toliko prekrasnih izazova stoji pred mladom osobom; obrazovanje, nova prijateljstva, hobiji… Emocionalno ispunjenje ne smijete tražiti isključivo u jednoj osobi. Važno je ne zaboraviti na sebe samoga te ponajprije ne prestati nadograđivati sam sebe jer kada prestanete, nitko vas neće moći usrećiti.

Moj idealni partner je ponajprije moj najbolji prijatelj, osoba  na koju se mogu osloniti kada mi je teško, osoba koja ima moje potpuno povjerenje, onaj koji će me voditi i pokazivati mi pravi put kada meni neće biti vidljiv. Odat ću vam jednu tajnu. Onaj koji vas voli i cijeni bez obzira na to u kolikom su omjeru vaše mane i vrline, ne zanemarujući vašu „lošiju stranu“, već s vremenom pokazujući vam kako te mane pretvoriti u vrline, to je prava osoba za vas. Netko tko će vas gurati kroz život ne dopustivši vam da vam nijedan lijepi trenutak u životu bude posljednji, onaj koji će vam biti rame za plakanje, i ponajprije onaj koji vas prihvaća onakvog kakav uistinu jesi. Toj osobi ćete značiti više od cijelog svemira, vašu „lošiju verziju“ će voljeti kao sebe samog, no kada se vratite na tvorničke postavke i ponovno budete onaj „stari“ voljet će vas „preko brda, dolina, mora,…., cijelog svemira“. Nadam se da ćete jednoga dana naći takvu osobu, no nemojte se zamarati ako je još niste našli… Do tada, iskoristite svaki trenutak i uživajte u najljepšim godinama!

Kjara Zorić

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.