Libar

“What do you love about the law?”

Drama
SAD
IMDb: 7.7
Glumci: Tom Hanks, Denzel Washington, Jason Robards, Antonio Banderas, Mary Steenburgen, Ron Vawter,…
Režija: Jonathan Demme
Scenarij: Ron Nyswaner
Produkcija: Jonathan Demme

Godina: 1993.
Trajanje: 125˙

Ne, poštovani čitatelji, u ovome članku nećemo govoriti o zakonu i pravu kao ključnim dijelovima našega društva, nego o filmu ,,Philadelphia” iz kojeg potječe ovaj citat. Mlađe generacije vjerojatno nisu čule za taj film, stoga dopustite da mladima predstavimo dobitnika dvaju Oscara i starije prisjetimo na jedan od najboljih filmova svih vremena.

Philadelphia je američki pravno – dramski film snimljen 1993. koji je režirao Jonathan Demme. Jedan je od prvih filmova koji se dotiče teme AIDS-a, homoseksualnosti i homofobije. Prikazani su odnosi ljudi prema oboljelima od side te momentalna stigmatizacija istih. Nitko se nije htio približiti osobama homoseksualne orijentacije, a kamoli osobi oboljeloj od side. Naime, u ovome se filmu susrećemo i s perspektivom oboljele osobe te njenim razmišljanjima i osjećajima od zaraze do smrti. Ako smo vas već do sada potakli na gledanje ovog filma, preskočite sljedeći ulomak ili dva jer se u njima opisuje radnja.

Ne biste vjerovali, mjesto radnje je američki grad Philadelphia. Odmah na početku ulazimo u ured gdje susrećemo dva odvjetnika, odnosno, dva glavna lika: Andrewa Becketta (Tom Hanks) i Joea Millera (Denzel Washington) kako se bore za pobjedu u pravnom slučaju. Nadareni Andrew Beckett za svoju tvrtku brzo i jednostavno osvoji slučaj i pokaže svoje vještine pred poslodavcima koji su ga planirali unaprijediti. Ljubomorni Joe Miller se odmah povlači tražeći nove klijente.

Naime, Andrew nije dobio svoje zasluženo unaprjeđenje, nego neopravdani otkaz. Zašto, vjerojatno se pitate. Odgovor je jednostavan – zato što ima AIDS. Mladi odvjetnik s namjerom da tuži svoju tvrtku traži odvjetnika koji bi ga mogao zastupati u ovome slučaju. Nažalost, on biva odbijen svaki put te mu jedino preostane bivši suparnik Joe Miller, za kojeg se onda otkriva da je homofob. Joe na početku odbija uzeti slučaj, ali na nagovor svoje supruge odluči pomoći Andrewu i njegovom partneru Miguelu (Antonio Banderas). Joe i Andrew odmah pokreću tužbu i dovode Beckettove bivše poslodavce u sudnicu. Naime, ono što je trebalo ostati objektivno, postalo je subjektivno. Joe se nije planirao sprijateljiti s Andrewom i Miguelom, kojima je ostalo malo vremena s obzirom da je Andrew polako i bolno umirao. Poslodavci su sa svojim skupo plaćenim odvjetnicima brzo okrenuli sreću na svoju stranu, ali Joe nije odustajao. Sudac je nakon Andrewovog svjedočenja skupa s porotom promijenio mišljenje. Joe i Andrew dobili su slučaj, točno na vrijeme, točno kada je Andrew u bolnici nastojao držati oči otvorenima.

Dragi čitatelji, jasno je kako je ovaj film završio. Naime, sa smrću nadarenog, mladog odvjetnika započeo je put borbe protiv stigmatizacije oboljelih od side i homofobije. Također, pokazana je prekretnica u nečijem životu. Uvijek u životu postoje osobe i/ili trenutci koji će učiniti veliku promjenu. Govoreći o trenutcima, zašto vi ne biste dopustili ovome filmu da vam promijeni perspektivu? Poslušajte naš savjet; ako vam se ikada pruži prilika da pogledate Philadelphiju, samo recite – da!

Ivana Marelja

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.