Libar

Hajduk čeka već osmog trenera u dvije godine, a problemi očito neće nestati preko noći

Nešto više od pet mjeseci izdržao je Jens Gustafsson na trenerskoj klupi Hajduka, a da se ona i mimo njega pokazuje vrlo ‘vrućom’ dokazuje činjenica da je Šveđanin bio čak sedmi trener Bijelih u zadnje dvije sezone. Sedam su puta na katu Poljuda priznali poraz, a posljednji ‘gubitnik’ u nizu upravo je švedski strateg. Njegov će nasljednik, dakle, biti osmi pokušaj u samo dvije godine da nešto napokon krene nabolje.

Takav nevjerojatan podatak daje poražavajuću brojku o tome da se Hajdukov trener na klupi u prosjeku zadržava tek nešto više od četiri i pol mjeseca, što i prosječnom laiku jasno daje do znanja da nešto ne valja. A kada se još sagledaju sve najave o kontinuitetu struke i kadra koja se na Poljudu ‘prodavala’ u protekle dvije godine neovisno o imenima u Upravi, stvar postaje gora nego što se to na prvu čini.

Švedski se trener od Bijelih oprostio na četvrtom mjestu prvenstvene ljestvice s 21 osvojenim bodom i ostvarenim plasmanom u četvrtfinale Hrvatskog kupa.

Na tom je mjestu Hajduk ostavio još i njegov prethodnik, Paolo Tramezzani, što bi značilo da uprava Bijelih nije ostvarila nikakav najavljivani iskorak nakon što su se ljetos razišli s Talijanom. Štoviše, čini se da je prva momčad u ovom trenutku vjerojatno skuplja nego ikada, a njena se vrijednost procjenjuje na 30 milijuna eura, što je renome najskupljih momčadi u ligi.

Samo se ti kvantitativni podaci na prvi pogled čine dovoljnima za proglašavanje Šveđaninova kratkog mandata na Poljudu izrazito neuspješnim. Međutim, kada se kontekst bolje sagleda, od prvog dana znalo se da će Gustafsson postati samo jedan u nizu ‘žrtvenih janjaca’, dok će pak glavni krivac za klupski neuspjeh ostati prikriven.

Strategija kao ništa više nego ‘kašeta brokava’

Da bismo u potpunosti razumjeli još jedan ‘potres’ na Poljudu, moramo se vratiti godinu dana unatrag. Još od prvog dana svog mandata u Hajduku, Lukša Jakobušić široj je masi htio ostaviti dojam samouvjerenog čovjeka koji zna što hoće i kojemu je predodređeno da Bijele vrati na staze stare slave. Međutim, ono što je i tad ‘bolo oči’ je činjenica da je novi predsjednik za vrijeme svog predstavljanja iznio previše kontradikcija, a to je vrlo brzo i dokazao.

Pismenu strategiju vođenja kluba odmah je odbacio, kazavši kako je ljudima ‘puna kapa strategije’, ali da će je svejedno napisati. Nedugo zatim, Jakobušić je pridobio dodatne simpatije šire mase izjavom kako njemu ne treba savjetnik kao njegovom prethodniku, da bi na koncu zaposlio Ivana Matanu kao dopredsjednika uprave i opredijelio ga za pisanje klupske strategije.

Naposljetku je izjavio da ne želi da za Hajduk igraju stranci za koje ‘moraš guglati da bi vidio gdje su igrali’, što bi u širem kontekstu značilo da želi promovirati mlade igrače, a dovoditi strance samo ako su kapitalci. Pritom je za sebi najbližeg suradnika odabrao sportskog direktora pod referencom čovjeka koji je Goricu izgradio svojevrsnim Moneyball načinom rada, što u kontekstu razvoja igrača iz Akademije nema baš nekog smisla.

Sve te kontradikcije kulminirale su na ljeto kada je prekinuta suradnja s Tramezzanijem zbog njegovog lošeg temperamenta, a na njegovu poziciju doveden Gustafsson kojem je prezentirana strategija za plan i razvoj kluba. Iako mu je tada vizija vrlo vjerojatno prenesena u obliku razgovora jer dokument još nije bio ni napisan, čini se da nije bila mijenjana sve do prije par dana kada je službeno predstavljena, i da su Gustafssonu predstavljeni isti ciljevi u svibnju kao i navijačima u listopadu.

Međutim, švedski strateg nije ni slutio kakva će se meta postaviti na njegova leđa u narednih par mjeseci, a glavni razlog tome bila je nevjerojatna euforija koja se ovo ljeto napumpala oko Hajduka, za što je primarno zaslužan predsjednik. Tijekom dosadašnjeg mandata uvijek je direktno ili indirektno najavljivao sljedeću sezonu kao spasonosnu godinu u kojoj će se Bijeli vratiti na staze stare slave, a pritom nije shvaćao da je pred Gustafssona stavio gotovo nemoguću misiju.

Gustafsson je doveden u klub s renomeom trenera kojemu je primarni cilj razvoj mladih igrača i njihova daljnja promocija u veće europske klubove. Dakle, u ovom konkretnom slučaju, dobio je zadatak da Biuk, Ljubičić i družina pod njegovom palicom eksplodiraju, ali da mu prosjek momčadi ipak mora biti oko 26 godina.

Izvedivo? Pa baš i ne, ako ne želite da vam polovicu momčadi čine poletarci do 21 godinu. Da stvar bude gora, pred Gustafssona je postavljen imperativ boljeg rezultata u prvenstvu i njegovog potencijalnog osvajanja, a samo u ovom prijelaznom roku dovedeno je toliko novih igrača da je od njih gotovo nemoguće u kratko vrijeme sastaviti jedanaest kompatibilnih prvotimaca. Da se razumijemo, jasno je da on nije trener pobjednik, a očekivati trenutačan uspjeh u takvoj situaciji za ikoga je sve nego realno. Dojam je da bi se i puno bolji treneri pogubili u novonastaloj, suviše kontradiktornoj situaciji.

Iako nije sporno da je Gustafssonov bodovni učinak prije svega loš s obzirom na pojedince koje ima na raspolaganju, nije legitimno proglasiti njegov mandat totalno neuspješnim. Doduše, on sam je na početku sezone rekao da će njegov Hajduk s vremenom izgledati puno bolje, no dojam je da su neke taktičke postavke i trenerski potpis bili puno vidljiviji na početku sezone nego u posljednjih par utakmica. Visoki presing i napad preko krilnih igrača urodili su plodom u prvih nekoliko dvoboja, no s vremenom je i ta ideja izblijedila zbog Gustafssonove totalne pogubljenosti.

Pravi Hajdukov problem je činjenica da ustvari do sada nije znao što zapravo hoće. I to nije mogao riješiti niti jedan trener, a tek treba vidjeti hoće li strategija čija su okosnica želje o svemu onom najboljem. Kao i u svemu u životu, valja krenuti polako i od početka jer želje za trenutačnim uspjehom poput osvajanja dvije titule, jednog kupa i igranja skupina Lige prvaka u sljedećih šest godina jednostavno u ovom se trenutku ne čine realne.

Roko Uvodić

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.